Buitenland
BNNVARA

Afghaanse meisjes mogen niet naar school: 'Dat is gewoon een misdaad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afghaanse meisjes mogen niet naar school: 'Dat is gewoon een misdaad'

De Taliban beloofde Afghaanse meisjes dat zij weer naar school mochten. Maar, niets is minder waar: afgelopen week bleven de scholen voor de meisjes dicht. Waarom veranderde de Taliban van mening? "Voor een deel gaat dit niet over onderwijs maar over wie het voor het zeggen heeft", zegt Martine van Bijlert van het 'Afghanistan Analists Network' in De Nieuws BV.

"Het is weer een klap in het gezicht van de vrouwen en meisjes daar", zegt Sousan Atta, redacteur bij De Nieuws BV. Afghaanse meiden staan huilend voor de dichte schooldeuren. Atta: "Dat brak mij want ik dacht, dat had ik kunnen zijn of mijn zusje. Vrouwen zijn daar grotendeels uit de samenleving verwijderd en dan pak je ook nog een stukje onderwijs af. Dat is gewoon een misdaad."

'Ze willen de moraal van Afghaanse meisjes breken'

Atta sprak verschillende vrouwen uit Afghanistan. Volgens hen is het verbieden van onderwijs voor Afghaanse vrouwen een tactiek van de Taliban om de macht in handen te houden. Mondige vrouwen die een opleiding hebben genoten, zullen het 'niet pikken' wanneer rechten worden afgenomen, zegt Atta.

Een van de vrouwen die zij sprak omschreef dat ze behandeld wordt als tweederangs burger. "Ik zit gevangen in mijn huis en ze laten mij niets doen", is de vrije vertaling van Atta. "Ze willen de moraal van Afghaanse meisjes in het land breken."

Knauw voor geloofwaardigheid Taliban

"De afgelopen maanden is er een grote druk geweest op de Taliban", legt Afghanistan-kenner Martine van Bijlert van het Afghanistan Analists Network. Desondanks wees alles erop dat de scholen voor alle leerlingen weer zouden openen. "Er is iets gebeurd in de groep van de Taliban zelf, waar ze het dus niet eens zijn over wat ze moeten doen met het onderwijs, wat op het laatste moment ertoe heeft geleid dat de meisjes naar huis werden gestuurd."

Dit geeft volgens Van Bijlert de geloofwaardigheid van de Taliban een enorme knauw. "Ze controleren niet hun eigen besluitvormingsproces. Ze zijn niet duidelijk", aldus Van Bijlert. "Er zijn ook best wel wat mensen die niet afwijzend staan tegenover de Taliban en dit niet begrijpen." Daarnaast ziet het er ook internationaal gezien niet goed uit voor ze, legt Van Bijlert uit.

Huilende meisjes voor dichte schooldeuren

Voor een deel gaat dit niet over onderwijs maar over wie het voor het zeggen heeft, legt Van Bijlert uit. "Daarbij hebben ze dit gebruikt als pion." De beelden van huilende meisjes voor dichte schooldeuren hebben impact, zegt Van Bijlert. "Dat voelen heel veel Afghanen ook echt. Wat ze vragen is ook zo redelijk. Dus in die zin hebben de Taliban een gevecht voor zich dat ze slecht kunnen winnen, dus hier moeten ze wel iets mee."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie