Buitenland

Vrouwenrechtenorganisaties ondervinden meer obstakels in Afghanistan

NTRNOS
foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrouwenrechtenorganisaties ondervinden meer obstakels in Afghanistan

Twee maanden na de machtsovername in Afghanistan constateert UN Women dat de Taliban niet veranderd zijn. De vrouwenrechtenorganisatie ervaart steeds meer obstakels.

Taliban werkt vrouwnrechtenorganisatie 'UN Women' tegen

De Taliban hadden beloofd om vrouwenrechten te respecteren, maar volgens Marije Cornelissen, directeur UN Women Nederland, is daar niets van waar. “De nieuwe Taliban is gewoon de oude Taliban”, vertelt ze in Nieuws en Co. In de afgelopen maanden heeft de organisatie een afbreuk van vrouwenrechten gezien. Zo kunnen op dit moment vrouwen niet naar de universiteit en kunnen meisjes tussen de zeven en negen jaar niet meer naar school. “Hier waren veel Afghaanse vrouwen bang voor.”

Wat kan er nog gedaan worden?

Veel vrouwenrechtenorganisaties zijn uit Afghanistan vertrokken, maar UN Women niet. “Met de VN-vlag is het voor ons veiliger dan voor andere organisaties”, legt Cornelissen uit. De organisatie is nog druk bezig met het helpen van vrouwen in het land. Zo zijn ze bezig met het creëren van veilige plekken voor slachtoffers van geweld en vrouwenrechtenactivisten. Naast het verzorgen van veilige plekken zijn ze ook bezig met het bieden van hulp bij de humanitaire crisis in het land. “80% van de bevolking heeft humanitaire hulp nodig, onder hen zijn vrouwen oververtegenwoordigd. We proberen mogelijkheden te vinden om hulp bij deze mensen te krijgen.”

Obstakels

Het blijkt nog wel lastig om hulp bij de mensen te krijgen. De Taliban zijn, volgens Cornelissen, namelijk tegen plekken voor slachtoffers van geweld. “De bestaande en meeste bekende ‘shelters’ zijn overvallen, vernield en geplunderd. In alle haast zijn er nieuwe centra opgericht. ”

Ook medewerkers van vrouwenrechtenorganisaties ondervinden problemen. De Taliban vroegen namelijk aan de organisaties geen vrouwelijke medewerkers meer te sturen. Daar probeert UN Women niet aan in te geven en overlegt met de andere instanties in het land. “Als een aantal organisaties daarmee ingaan, dan is dat het begin van het einde”, legt Cornelissen uit. Verder kunnen vrouwen geen hulp accepteren van mannelijke hulpmedewerkers onder de wet van de Taliban. ”Als ze hulp willen, dan is het een ‘package deal’ met mensenrechten en vrouwelijke mensenrechten horen daarbij. ”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie