Bosbranden Australië: 'Dit gaat vaker voorkomen'
- Nieuws
- Bosbranden Australië: 'Dit gaat vaker voorkomen'
Bosgebieden ter grootte van Nederland brandden af in Australië. Naar schatting zijn al een half miljard wilde dieren omgekomen, waaronder duizenden koala's. Klimaatwetenschappers zijn er duidelijk over: klimaatverandering is één van de oorzaken. Maar de Australische regering blijft dit ontkennen. En de Australiers? Die zijn het zat. In De Nieuws BV concluderen Helga van Leur en Meike Wijers: branden op deze schaal gaan vaker voorkomen.
Video niet beschikbaar
Morgen gaan naar verwachting duizenden mensen de straat op. "Bosbranden zijn een vast gegeven in Australië, maar niet eerder begonnen ze op deze schaal en al vroeg",zegt journalist Meike Wijers. Ze woonde de afgelopen vijf jaar in Australië waar ze voor de nieuwszender ABC werkte. "Het is nu al zo heftig. En de zomer moet nog beginnen."
Terugkerend weerpatroon
"De Australische autoriteiten hadden dit kunnen zien aankomen", vult meteoroloog Helga van Leur aan. "Een grote oorzaak van de droogte is namelijk dat er sprake is van een weerpatroon dat regelmatig terugkeert."
Van Leur: "Dan wordt warm water in de Indische oceaan naar de kust van Afrika geblazen. Als gevolg daarvan welt voor de kust van Australië juist koel oceaanwater op. Dit koele oceaanwater houdt depressies op afstand en geeft ook minder verdamping, waardoor Australië wordt afgesneden van de toevoer van regen."
De Australische autoriteiten hadden dit kunnen zien aankomen
Hitte speelt grote rol
Daarnaast speelt de enorme hitte een rol. Van Leur: "2019 was het warmste jaar ooit gemeten in Australië. In combinatie met de droogte is dat een zeer ontvlambare situatie." Daarnaast speelt ook het landgebruik mee. "Denk aan het bosbeheer maar ook aan mensen die die het aansteken door bijvoorbeeld weggegooide sigarettenpeuken", zegt Van Leur.
Volgens Van Leur is de invloed van klimaatverandering groot: "Het is er kurkdroog en heel heet. 1 plus 1 is drie in dit geval. Maar je kunt nooit zeggen dat deze brand specifiek komt door klimaatverandering. Daar maakt de regering ook dankbaar gebruik van."
Kritiek op regering
Er is veel kritiek op de rechtse regering. Ze zou veel te weinig doen, zeggen oud-brandweerlieden, milieubeschermers en de linkse oppositie. Ook een serieus klimaatbeleid is er volgens de oppositie niet. "In eerste instantie wilde de regering het überhaupt niet over klimaatverandering hebben. Omdat er nu veel kritiek is, komen ze daar langzaam op terug", vertelt Wijers.
De Australische premier Scott Morrison bleef vakantie vieren op Hawai terwijl zijn land in brand stond. Bij terugkomst werd hem dat niet in dank afgenomen. Later bood de premier zijn excuses daar voor aan. Wijers: "De premier heeft nu twee miljard dollar toegekend om de mensen te gaan helpen. Het is de vraag of de mensen daar genoegen mee nemen."
Probleem wordt steeds groter
Morgen wordt er een grote demonstratie verwacht. Van Leur denkt dat we steeds meer van dit soort branden gaan zien. "Als je de kraan niet dichtdraait, dus niet aan de oorzaken gaat werken, dan wordt dit elk jaar een terugkerend probleem dat ook steeds groter wordt."
We gaan dit ook op andere plekken op de wereld merken. Wijers en Van Leur hopen dat de huidige bosbranden aanleiding zullen zijn om sneller over te gaan op duurzame energie: "Australië is daar perfect voor. Er is zon, wind en ruimte, er is zo veel mogelijk."