Sport
NOS

Matildas Mania in Australië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Matildas Mania in Australië

Het WK voetbal loopt op zijn einde en het is een gekte in gastland Australië. Voor het eerst in de geschiedenis haalde het land afgelopen zaterdag de halve finales van een WK. Op penalty's werd gewonnen van Frankrijk. Voor een plek in de finale strijden de Matildas (de bijnaam van het vrouwenteam heet) tegen het Engeland van Sarina Wiegman. Correspondent Meike Wijers vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over de gekte in Australië.

Australië in de ban van Mathildas

Video niet beschikbaar

"Heel het land is in de ban van de Matildas, iedereen heeft het erover. Het lijkt wel alsof heel Australië is uitgedost in groen en geel, de kleuren van de Matildas", aldus Wijers.

Duizenden bezoekers

De gekte is zo groot dat zelfs het Opera House in Sydney vanavond wordt verlicht ter ere van de Matildas. Ook prijkt er op het beroemde Bondi Beach een grote muurschildering van de Matildas. "En het is natuurlijk te merken aan het enorme aantal kaarten dat is verkocht voor die wedstrijd. Tegen de 80 duizend toeschouwers worden er verwacht." Het is volgens Wijers zelfs zo dat er zoveel toeschouwers geen kaartje konden krijgen dat er nu twee extra stadions in Sydney worden geopend waar mensen de wedstrijd op grote schermen kunnen kijken.

Voor het WK leefde het al erg in Australië, maar door het grote succes is het alleen maar meer geworden. Het is zelfs zo dat veel mensen die nooit voetbal volgden nu toch helemaal opgaan in de gekte. "Ook de politiek is helemaal om. Mochten de Matildas het WK winnen dan komt er waarschijnlijk een nationale vrije dag", aldus Wijers.

Engeland favoriet

Het succes is ook erg belangrijk voor de sport in het land. "Voetbal was echt een ondergeschoven kindje ten opzichte van rugby of cricket", zegt Wijers. Het gaat dan vooral over media-aandacht voor de sport. En dus zijn lokale voetbalcommentatoren en trainers blij dat er nu zoveel aandacht is.

De wedstrijd tegen Engeland is een bijzondere zegt Wijers. "Er zijn veel Britten die hier wonen en die vinden het moeilijk om te kiezen voor wie ze gaan juichen." Engeland lijkt de favoriet als Europees kampioen. Toch is er best veel vertrouwen, omdat het team zich goed door het toernooi weet te wringen. Ook hebben ze in april nog een vriendschappelijke wedstrijd gewonnen tegen Engeland.

Mathildas Mania

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie