Sport
KRO-NCRV

Dit brengt de Oranjeleeuwinnen dichterbij de winst, zegt deze prestatiecoach

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit brengt de Oranjeleeuwinnen dichterbij de winst, zegt deze prestatiecoach

Deze week begint het WK voetbal voor vrouwen in Australië en Nieuw-Zeeland. De verwachtingen bij Oranje zijn niet al te hooggespannen. Kan je van deze groep toch een geoliede en winnende machine maken?

Cultuur

Nederland had een moeizame kwalificatie en een teleurstellend EK. Ook het ontbreken van topscorer Vivianne Miedema helpt niet echt mee. Volgens prestatiecoach Marco Hoogerland is het huidige team een team in transitie. Een toverformule voor een goed team bestaat helaas niet. Wel is er een ding binnen het team heel belangrijk. "De crux is dat je nu moet gaan bouwen aan de cultuur", zegt Hoogerland bij Spraakmakers.

"Cultuur is de organisatie waarin je samen afspraken hebt. Dat kan informeel en formeel zijn. Het zijn principes die je afspreekt en waarbij duidelijk is wat je doet en waarvoor je kiest", zegt Hoogerland. "Kies je voor een harde aanpak met één leider, doe je het meer democratisch? Je maakt keuzes die je omzet in spelopvatting, fitheid en tactiek. Het zijn de ongeschreven regels en ook de leidende regels die je samen afspreekt."

Hockeyvrouwen

Spraakmaker Minke Booij was zeer succesvol als hockeyspeler van Oranje en Den Bosch. Ze vertelt dat ze in beide teams een andere cultuur hadden. Zeker bij haar club Den Bosch heeft ze de cultuur in het team mede bepaald. "Wij hadden een cultuur van geen fratsen. Niet te mooi spelen, als het maar effectief is."

Om een goede cultuur te krijgen moet je volgens Booij, die ook als manager vrouwenvoetbal bij de KNVB heeft gewerkt, veel tijd investeren. "We hadden sessies waarin we bespraken wat we belangrijk vonden. We spraken af wanneer we elkaar zouden aanspreken, wat we wel en niet tolereerden. Uit deze gesprekken kwamen afspraken voort. Eén van die afspraken was bijvoorbeeld dat we op tijd zouden komen. Dat zijn van die simpele dingen die snel gaan irriteren", zegt Booij.

Oranjeleeuwinnen

In het nationale team moet je in veel kortere tijd een cultuur creëren. De cultuur die Booij bij Den Bosch had, was niet één op één te kopiëren naar Oranje. Ook voor de leeuwinnen zit daar een probleem. De clubs zijn in het voetbal heel dominant en eisen veel tijd op van de speelsters. Begrijpelijk, zegt Booij, maar daardoor zijn ze minder samen. "Dat is de uitdaging voor de Oranjeleeuwinnen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie