Buitenland
NOS

96-jarige ex-secretaresse nazikamp voor de rechter: 'Alle communicatie met de SS-leiding is door haar handen gegaan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 96-jarige ex-secretaresse nazikamp voor de rechter: 'Alle communicatie met de SS-leiding is door haar handen gegaan'

In Duitsland moet vandaag een 96-jarige ex-secretaresse van het nazi-concentratiekamp Stutthof zich verantwoorden voor haar betrokkenheid bij de daar gepleegde moorden. "Voor de overlevenden en nabestaanden is het belangrijk dat het verhaal verteld wordt", zei Wiebke Pittlik, hoofdredacteur van DuitslandWeb, in NOS Met het Oog op Morgen.

De vrouw, van wie de identiteit niet is bekendgemaakt, werkte tussen juni 1943 en april 1945 in het concentratiekamp bij Danzig, het huidige Gdansk in Polen. "Daar gebeurde de meest vreselijke dingen. Er zijn 65.000 mensen vermoord of omgekomen door de ellende. Het kamp zat te vol, ziektes braken uit, er waren gaskamers en mensen werden gemarteld", zei Wiebke Pittlik in NOS Met het Oog op Morgen.

"Ze is ontkomen na de oorlog. Ze vestigde zich in Noord-Duitsland, werd ambtenaar en trouwde met een SS'er. Nu woont ze in een seniorencentrum in de buurt van Hamburg. Ze weigert met journalisten te praten. Duitse media hebben het wel geprobeerd, maar dat wil ze niet."

Medeplichtig aan 11.000 moorden

Omdat de vrouw destijds jonger dan 21 was en dus minderjarig voor de Duitse wet, wordt haar zaak door de jeugdrechter behandeld. Die zal eerst uitspraak moeten doen of de vrouw een proces aankan.

Pittlik: "Haar wordt medeplichtigheid aan 11.000 moorden ten laste gelegd. Ze was de secretaresse van de kampcommandant. Alle communicatie met de SS-leiding is door haar handen gegaan. Ze was stenotypiste, dus het werd zelfs geciteerd voor haar. Ze gaf eerder al toe dat ze inderdaad secretaresse was, maar ze wist naar eigen zeggen niet dat er op zo'n grote schaal moorden werden gepleegd. Dat moet nu bewezen worden."

Getuigenissen

Volgens de aanklager maakte de secretaresse met haar werk de wandaden die er in het kamp werden gepleegd mede mogelijk. Daarom kan ze als Beihilfe worden vervolgd zonder dat er bewijs is dat ze zelf gevangenen iets heeft aangedaan. Deze redenering werd voor het eerst succesvol toegepast tegen kampbewaker John Demjanjuk, die als bewaker van Sobibor tot vijf jaar cel werd veroordeeld in 2011. Daarna volgden meer zaken tegen hoogbejaarde verdachten. Vorig jaar kreeg oud-Stutthof-bewaker Bruno Dey op 93-jarige leeftijd nog een voorwaardelijke celstraf van twee jaar.

"Je kunt je afvragen: moet je zo'n oude vrouw nog voor de rechter brengen? Maar er komen ook getuigenissen van overlevenden. Voor hen en voor nabestaanden is het belangrijk dat het verhaal verteld wordt", aldus Pittlik.

Oog 96

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie