Buitenland
NOS

Japanse oud-premier Abe overleden na aanslag tijdens campagnetoespraak

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Japanse oud-premier Abe overleden na aanslag tijdens campagnetoespraak

De Japanse oud-premier Shinzo Abe is overleden, meldt de Japanse nieuwszender NHK. Hij lag in kritieke toestand in het ziekenhuis nadat hij vanochtend bij een verkiezingstoespraak op straat in de stad Nara, vlak bij Osaka, was neergeschoten.

Abe (67) werd van achteren onder vuur genomen om 11.30 uur plaatselijke tijd (04.30 uur Nederlandse tijd). Wat het motief is van de schutter, is niet bekend, zei Kishida. "We doen er alles aan om alle informatie te achterhalen", zei hij. Kishida sprak van een aanslag op de democratie. Zondag zijn er in Japan verkiezingen voor het Hogerhuis.

Japanse media meldden kort na de aanslag dat de oud-premier geen teken van leven vertoonde toen hij naar het ziekenhuis werd vervoerd. In de uren daarna kwam er geen medische update, tot Kishida met een verklaring kwam.

De premier, die ook op campagne was, keerde meteen terug naar Tokio. Hij zei dat er nog geen beslissing is genomen of de verkiezingen zondag doorgaan. "Het belangrijkste nu is de toestand van Abe", zei hij.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Japanse zender TBS meldt dat Abe in zijn borst en nek is geraakt. Op een foto is te zien dat er bloed op zijn witte overhemd zit.

De vermoedelijke schutter is aangehouden. Het zou gaan om een 41-jarige man die bij de aanslag een zelfgemaakt vuurwapen heeft gebruikt. Volgens de Japanse nieuwszender NHK heeft de verdachte tegen de politie gezegd dat hij ongelukkig was met Abe en dat hij van plan was om hem te doden.

De premier zegt dat wordt onderzocht of de beveiliging in orde was. In diverse filmpjes is te zien hoe tijdens de toespraak het verkeer achter Abe langsrijdt.

Ooggetuige

Een ooggetuige zegt dat Abe direct na het tweede schot in elkaar zakte. Ze zag dat de schutter Abe van achter benaderde en het vuur opende.

Bij het eerste schot stond de voormalige premier volgens haar nog, maar na het tweede schot viel hij neer. De schutter probeerde te vluchten, maar werd overmeesterd door beveiligers. De politie heeft het gebruikte wapen veiliggesteld.

Mensen bij de toespraak hoorde twee schoten en zagen dat Abe aan het bloeden was.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Abe was in Nara om namens de Liberaal-Democratische Partij campagne te voeren voor de Hogerhuis-verkiezingen. Buiten op straat hield hij een toespraak waar enkele tientallen mensen naar luisterden toen achter hem een schot werd gelost. Daarna is een filmpje te zien hoe beveiligers bovenop de schutter springen en hem tegen de grond werken.

Abe kwam in Nara aan uit Tokio en zou vandaag nog doorreizen naar andere steden.

Abe was tussen 2006 en 2007, en tussen 2012 en 2020 premier van Japan namens de conservatieve Liberaal-Democratische Partij. Hij was daarmee de langstzittende Japanse premier.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie