Buitenland
VPRO

Grote protesten om 'Russische' wet in Georgië

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote protesten om 'Russische' wet in Georgië

Al dagenlang zijn er grote protesten in de Georgische hoofdstad Tbilisi. Aanleiding is een wetsvoorstel over 'buitenlandse agenten'. Volgens de demonstranten is de wet, die lijkt op een Russisch voorbeeld, een poging om critici van de regeringspartij het zwijgen op te leggen. "De wet vormt een grote bedreiging voor het EU-lidmaatschap waar veel Georgiërs al lang naar uitkijken", vertelt Georgiëkenner Jelger Groeneveld in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Als de 'Wet op Buitenlandse Beïnvloeding' daadwerkelijk wordt aangenomen, worden alle organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit het buitenland ontvangen gelabeld als 'buitenlands agent'. "Dat klinkt niet zo gek misschien", zegt Jelger Groeneveld, "maar in de praktijk kan dit voor veel organisaties heel problematisch worden. Georgië heeft een levendige ngo-sector, die de overheid kritisch volgt. Die groepen zijn vaak afhankelijk van buitenlandse donaties, maar die kunnen door deze wet straks moeilijker aan geld komen. Het kan inderdaad gebruikt gaan worden om kritische stemmen de mond te snoeren."

De wet lijkt erg op de Russische Foreign Agent Law die een aantal jaar geleden werd aangenomen en het werk van kritische journalisten en organisaties sindsdien vrijwel onmogelijk maakt in Rusland.

Bewust bemoeilijken van EU-toetreding

Toch is het grootste probleem voor veel demonstranten niet de wet zelf, maar de mogelijke gevolgen ervan voor de Georgische toetreding tot de EU. Het land kreeg eind vorig jaar groen licht uit Brussel en mag beginnen aan het toetredingsproces, maar deze wet lijkt roet in het eten te gooien. "Dit wetsvoorstel staat haaks op de waarden van de EU en lidmaatschap wordt zo een stuk ingewikkelder", zegt Groeneveld.

Hoewel de Georgische regering officieel vóór toetreding is, lijkt dit volgens Groeneveld toch een bewuste poging om dat proces te verstoren. "De regering kan niet openlijk tegen zijn, 80 procent van de Georgiërs is voor EU-lidmaatschap en de wens om lid te worden staat zelfs verankerd in de grondwet. Ik denk dat deze wet een bewuste poging is om de boel te frustreren, zodat de EU misschien de deur dichtgooit. Dan hoeft de regering dat zelf niet te doen."

Juicht Oekraïne te vroeg? & Protest in Georgië tegen omstreden wet - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie