Buitenland
NOS

Code rood dreigt, wat zijn de gevolgen voor reizigers?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Code rood dreigt, wat zijn de gevolgen voor reizigers?

De reisbranche vreest voor nieuwe beperkingen, nu het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt en Nederland mogelijk afstevent op code rood. Met de zomervakantie in aantocht en vele duizenden Nederlanders die hopen naar het buitenland te gaan, zou het "dramatisch" zijn als Nederland weer rood kleurt, aldus reisbrancheorganisatie ANVR.


"Dan gaan er allerlei verplichtingen gelden waar we eindelijk van af waren", zegt directeur Frank Oostdam in het NOS Radio 1 Journaal. Dat heeft nadelige gevolgen voor zowel de vakantiegangers als de reisbranche zelf, zegt hij.

"Nederland zou half juli op groen komen. Nu gaan we misschien naar rood, zelfs naar donkerrood. In het uiterste geval moeten vakantiegangers dan twee weken in quarantaine. De meeste Nederlanders gaan twee, drie weken op vakantie, dus dat is dan uit den boze. Dan kun je je vakantie wel vergeten."

Oostdam heeft de versoepelingen met stijgende verbazing bekeken. "Het lijkt alsof Hugo de Jonge clubs en terrassen belangrijker vindt dan Nederlanders die op vakantie kunnen en vrij kunnen reizen. Maar ook dat is een recht."

Spoedadvies

Het RIVM noteerde de afgelopen week 8451 besmettingen, een verdubbeling vergeleken met de week daarvoor. Vooral de deltavariant is debet aan die groei. Bij code rood, of zelfs donkerrood, kunnen vakantielanden vakantiegangers weren als ze niet volledig zijn gevaccineerd of weigeren in quarantaine te gaan. Ook kan een inreisverbod worden ingesteld voor reizigers uit een risicoland.

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft het OMT om een spoedadvies gevraagd, om in te kunnen schatten of hij extra maatregelen moet nemen. Marc Bonten, arts-microbioloog en OMT-lid gaf toelichting bij de adviezen van het OMT in de uitzending van het NOS Radio 1 Journaal vanmorgen.

Code rood dreigt, wat zijn de gevolgen voor reizigers?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie