Binnenland
KRO-NCRV

Hugo de Jonge: 'Iedereen testen na vakantie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hugo de Jonge: 'Iedereen testen na vakantie'

Demissionair minister Hugo de Jonge wil dat iedereen die deze zomer naar het buitenland reist, bij terugkomst gaat testen. Ook als ze uit een geel en groen gebied komen. "Iedereen, ook gevaccineerden." Dat zegt De Jonge bij 1 op 1.

Omdat vorig jaar terugkomst na vakantie ook de aanzet was van een nieuwe coronagolf, wil minister De Jonge dit jaar alles op alles zetten om een vierde golf te voorkomen. Hij wil dat iedereen die terugkomt in Nederland, zich laat testen. "Omdat we weten dat testen na vakantie helpt om het virus en mutaties in de smiezen te krijgen."

Voor jongeren "wordt bij de GGD de rode loper uitgerold" om zich te laten testen. "De kans dat zij iets meenemen in de koffer is het grootst. Dat is geen verwijt, gewoon een constatering."

Verder wil De Jonge inzetten op veel zelftesten. "Doe zelftesten voor je een stap terug in de samenleving zet en weer naar school of werk gaat." De Jonge zegt dat zelftesten huis aan huis bezorgd zullen worden.

Met goede monitoring, testen en traceren en vaccineren hoopt de minister "een dijk te bouwen" tegen een vierde golf en zo te voorkomen dat ziekenhuizen overbelast raken.

Vaccineren van kinderen

De Gezondheidsraad komt deze dinsdag met een advies over het vaccineren van kinderen tussen de 12 en 17 jaar. "Gewoon doen", was eerder de conclusie van De Jonge over het vaccineren van deze groep. Toch zegt hij eerst het advies af te willen wachten, voor echt tot dit besluit te komen. Dat besluit zal morgen genomen worden, zegt de minister.

"We wachten op het advies om alle argumenten te kunnen meewegen. Zo kijken we ook naar indirecte gezondheidsrisico's. Kinderen hebben niet alleen last gehad van het virus, maar ook van de maatregelen."

Volgens de minister is het wel zo dat kinderen vaccineren, "heel veel toevoegt aan de bescherming". En, zo benadrukt hij, ook kinderartsen zijn het er unaniem over eens dat ook kinderen veilig gevaccineerd kunnen worden: "Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal is dit de gedeelde mening van artsen."

De Jonge zegt de zorgen van ouders over bijwerkingen en lange termijn te begrijpen. "Juist daarom is het belangrijk om goed te luisteren naar deskundigen."

Delta-variant

De ontwikkeling van de Delta-variant en Delta Plus-variant "moeten we heel goed in de gaten houden". "Dat het virus muteert is niet gek. Maar we weten eigenlijk nog heel weinig. Ook over de bescherming van vaccins tegen die variaties." Het is daarom van groot belang om "in een rap tempo" door te gaan met vaccineren. "Dat is sowieso de beste uitweg uit deze crisis."

Om de vaccinatiegraad "zo homogeen" te krijgen, zal meer aandacht komen voor vaccineren in wijken waar nu minder bereidheid is, zegt De Jonge.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie