Buitenland
VPRO

Verzet Myanmar wint terrein: ‘Voor vechtende jongeren is het nu of nooit’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verzet Myanmar wint terrein: ‘Voor vechtende jongeren is het nu of nooit’

Woede onder burgers in Myanmar ontketent grote bereidheid om te vechten tegen het regime van de militaire junta, zegt correspondent Minka Nijhuis in Bureau Buitenland. “Het leger verliest meer terrein dan het had kunnen vermoeden.”

In Myanmar is de woede onder de burgers groter dan ooit

Catastrofaal

Sinds de militaire staatsgreep van februari vorig jaar zit Myanmar verwikkeld in een bloedig conflict. Een hoge VN-gezant noemde de situatie in het land onlangs 'catastrofaal voor de bevolking'. Het leger duldt geen tegenspraak en schuwt bruut geweld niet. Maar het burgerverzet, dat voorheen vreedzaam optrad, krijgt meer steun en reageert nu ook gewelddadiger.

Voor een belangrijk deel nemen jongeren in dat verzet het voortouw, ziet Nijhuis, die al jaren in het land komt. “Het is geïmproviseerd verzet met een handjevol wapens. Maar het groeit wel aan kracht.” Bovendien krijgt die gewapende beweging ook steun van professionele legers van etnische minderheden, die al decennia in een strijd om meer autonomie verwikkeld zijn met het regime.

Luchtaanval

“In delen van Myanmar heeft het leger geen controle meer”, vertelt de correspondent. Vandaar dat het leger in toenemende mate gebruikmaakt van luchtaanvallen, zoals een paar dagen geleden gebeurde bij een concert in het land. Daarbij werden zeker tachtig burgers gedood. “Het leger, dat voorheen oppermachtig was, zit nu in een ongekende situatie. Ongetwijfeld speelt de wens om wraak te nemen op een opstandige bevolking een rol.”

Vredesproces

ASEAN, een organisatie van tien Zuidoost-Aziatische landen, komt vandaag bijeen in Jakarta om ‘het vredesproces in Myanmar’ te bespreken. Volgens Nijhuis hebben die woorden niets te maken met wat er daadwerkelijk gebeurt in het land. “De junta heeft maling aan ASEAN. Maar ook het burgerverzet is op dit moment niet in de stemming om aan tafel te zitten. Als je ze spreekt, zeggen ze wel dat er wel een politieke oplossing moet komen, maar nu willen ze met militaire middelen de druk opvoeren. Vooral jongeren vechten met een nu of nooit-gevoel.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie