Buitenland
KRO-NCRV

Op gespannen voet met Israël: welke rol speelt Egypte in de oorlog in het Midden-Oosten?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Op gespannen voet met Israël: welke rol speelt Egypte in de oorlog in het Midden-Oosten?

Egypte steunt de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. Dat terwijl het land in 1979 de Camp David-akkoorden ondertekende, waarna de relatie met Israël verbeterde. Hoeveel invloed heeft Egypte nu op de oorlog in Gaza? "De Egyptische bevolking sympathiseert grotendeels met de Palestijnen en ziet Israël vaak als vijand", zegt Eduard Cousin, oud-correspondent in Egypte, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Verenigde Staten sturen jaarlijk meer dan een miljard dollar aan militaire steun naar Egypte. Tegelijkertijd is Amerika een bondgenoot van Israël. "Onder president Sisi zijn deze banden zelfs sterker geworden, met samenwerkingen op het gebied van gaswinning en bestrijding van gewelddadige groepen in de Sinaï", legt Cousin uit over de band tussen Egypte en Israël.

Genocidezaak

Egypte heeft samen met Qatar een bemiddelaarsrol tussen Hamas en Israël. Maar Egypte heeft nu hun steun verklaard aan de genocidezaak die Zuid-Afrika heeft aangespannen tegen Israël. "Deze oorlog is veel gewelddadiger en complexer dan eerdere conflicten", verklaart Cousin. "Er was een voorstel voor een staakt-het-vuren waarbij Hamas akkoord ging, maar Israël niet. Dit frustreert Egypte enorm."

Rijen vrachtwagens

Eén van de grote punten is de grensovergang bij Rafa, waar Gaza overgaat in Egypte. Dat wordt gebruikt voor hulpgoederen, maar "gaat traag", zegt Cousin. "De situatie daar is ernstig; ik was er enkele maanden geleden nog en zag lange rijen vrachtwagens. De noordelijke Sinaï is zwaar getroffen door gevechten en er is een bufferzone gecreëerd om smokkel tegen te gaan", aldus de oud-correspondent.

Vluchtelingenkampen

Daarnaast wil Egypte ook niet dat er grootschalige vluchtelingenkampen op hun grondgebied komen "uit angst dat dit Israëls plan is om Gaza te ontvolken". Tegelijkertijd gaan er geruchten dat er wel degelijk tentenkampen zijn in de Sinaï-woestijn. "De officiële lijn van Egypte is duidelijk: dit willen ze absoluut niet", zegt Cousin.

Boosheid

Het aansluiten bij de genocidezaak tegen Israël "komt voor uit boosheid over het Rafa-offensief", aldus de oud-correspondent. "Dit steekt Egypte enorm", gaat Cousin verder. "De Egyptische bevolking sympathiseert grotendeels met de Palestijnen en ziet Israël vaak als vijand."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie