Buitenland
NOS

'Containerschip in Suezkanaal gedeeltelijk los'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Containerschip in Suezkanaal gedeeltelijk los'

Het containerschip Ever Given dat al dagenlang het Egyptische Suezkanaal blokkeert, is volgens onbevestigde berichten gedeeltelijk losgekomen van de wal. Baggerschepen en sleepboten zouden weer beweging in het schip hebben gekregen. Het nieuws is door een website met maritiem nieuws naar buiten gebracht, maar de Egyptische autoriteiten melden er nog niets over.

Journalist Joost Scheffers was er afgelopen weekend nog: "Toen leek het er totaal niet op dat de klus snel geklaard zijn worden. Je ziet overal in de media berichten over hoe groot het schip is, maar als je er eenmaal staat en je ziet het schip voor je, het is echt immens groot. Je ziet dan ook duidelijk dat het gebied waar ze moeten werken behoorlijk onbegaanbaar is. Eromheen ligt alleen maar landbouwgrond en aan de andere kant van het kanaal is het alleen maar woestijn. Dus als bijvoorbeeld de containers van het schip moeten worden gehaald, dan is er geen plek om die containers te plaatsen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

'Enorme walvis'

Topman Berdowski wijst er in het NOS Radio 1 Journaal op dat dit een zware klus wordt. De zeeslepers moeten proberen het loodzware schip aan de voorzijde over de kleilaag te trekken, als "een enorme walvis die op het strand ligt en die je eraf moet schuiven". Het lostrekken van de achtersteven was volgens hem het makkelijkste deel, "we moeten nog niet te vroeg juichen".

Als het niet lukt de voorkant los te trekken, stapt Boskalis over op een andere aanpak, het zogenoemde onderspoelen. "Er zijn baggerschepen onderweg om aan de onderkant te kunnen komen, om daar onder grote druk water te kunnen spuiten zodat het schip losraakt uit de kleilaag."

Mocht dat niet lukken, dan moeten de containers van de voorkant van het schip worden gehaald, en dat is "een tijdrovende klus daar in de woestijn".

Enorme file

Rond het drukbevaren Suezkanaal is een enorme file van honderden containerschepen en tankers ontstaan. Het is nog onduidelijk wanneer het scheepvaartverkeer weer op gang kan worden gebracht.

Op videobeelden zou te zien zijn dat de boeg van het reusachtige schip is losgekomen van de oostoever van het Suezkanaal. De Nederlandse baggerraar Boskalis is betrokken bij de operatie om de 400 meter lange Ever Given weer los te krijgen.

In de vroege ochtend, bij hoog water, stond een operatie gepland waarbij een zojuist gearriveerde grote zeesleper van Boskalis-dochter Smit Salvage kon worden ingezet. Onduidelijk is nog of dat ook echt is gebeurd. Later vanochtend komt een tweede zeesleper aan.

Wachtende schepen rond het Suezkanaal lieten hun scheepstoeter klinken nadat bekend werd dat de blokkade mogelijk is opgelost:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Container Suez

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie