Buitenland
VPRO

Oekraïners met hiv vrezen voor Poetin: 'Zonder hiv-medicatie worden duizenden mensen ernstig ziek'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïners met hiv vrezen voor Poetin: 'Zonder hiv-medicatie worden duizenden mensen ernstig ziek'

Na Rusland leven in Oekraïne de meeste mensen met hiv van Europa. Het zijn mensen die al langer in een kwetsbare positie zitten, maar nu de distributie van hiv-remmers is gestopt loopt deze groep groot gevaar.

“Er zijn zo’n 250.000 mensen met hiv in Oekraïne” vertelt Gerard van Mourik, mede-directeur van GNP+, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor mensen met hiv. Nu door de oorlog de distributie van hiv-remmers onmogelijk is geworden komt deze groep in grote problemen.

“Binnen een aantal weken zijn ook de eigen voorraden van mensen op”, zegt van Mourik. “Maar met die medicijnen kun je niet zomaar even stoppen. Mensen raken verzwakt en worden door de slechte leefomstandigheden nog sneller ernstig ziek. De verspreiding van het virus zal ook weer toenemen, jaren aan belangrijk werk in het land wordt door deze oorlog in korte tijd teniet gedaan.”

“Veel van deze mensen zijn al kwetsbaar in Oekraine, denk aan mensen die drugs gebruiken, sekswerkers of LHBTI'ers”. Daarom vrezen ze ook voor geweld van Russische soldaten, vertelt Valeria Rachinska, werkzaam bij een Oekraïense hulporganisatie voor mensen met hiv. “Eerder ervaarden ze al veel agressie van Russische separatisten in de Donbas.” De toegang tot hiv-medicatie zal onzeker blijven als de oorlog voortduurt, maar ook als Poetin het voor het zeggen krijgt.

Durven mensen met hiv in Oekraïne nog wel hulp te zoeken? En wat staat hen te wachten als ze het land weten te ontvluchten? Gerard van Mourik vertelde er uitgebreid over in VPRO’s Bureau Buitenland.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Gerard van Mourik

Ster advertentie
Ster advertentie