Buitenland
VPRO

Wat zegt de opkomst van rechts populisme over de democratie?

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zegt de opkomst van rechts populisme over de democratie?

Door heel Europa lijkt rechts populisme nog steeds te groeien. Lega, Le Pen, zelfs Portugal: overal in Europa zijn rechts-populistische partijen een politieke kracht om rekening mee te houden. Heeft corona dit soort partijen een extra steuntje in de rug gegeven? En vallen er vergelijkingen te trekken met het interbellum? "Ook toen was er al veel onvrede over de democratie," stelt historicus Wim Berkelaar in een nieuwe aflevering van de VPRO-podcast Europa Draait Door, met Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn.

#6 - Hoe kan Europa een vuist maken tegen rechts-populisme?

In Italië scoren de rechts-radicale partijen Lega en de Broeders van Italië stelselmatig goed in de peilingen. Volgens Berkelaar kan de oorzaak daarvan gedeeltelijk gevonden worden in het fascistische verleden van het land. "Het Italiaans fascisme bleef altijd onder de koning, semi-legitiem, het had een concordaat met de paus." De grote verdeeldheid in Italië én de corruptie van de christendemocraten, die na de Tweede Wereldoorlog jarenlang het land bestuurden, dragen daar volgens hem aan bij. "Er is een hang naar een soort eenheid."

Frankrijk

Ook in Frankrijk doen richting de presidentsverkiezingen rechts-extremistische partijen het erg goed in de peilingen. Volgens Berkelaar heeft Macron dat deels aan zichzelf te danken. "Macron heeft destijds heel snel dat eigen partijtje opgericht, maar het is natuurlijk Macron, en dan een hele tijd niets," wat hem volgens Berkelaar kwetsbaar maakt.

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door gaat elke week over de Europese Unie. In de podcast werd ook de EU-top besproken en de regionale verkiezingen in Frankrijk. Luister de podcast in je favoriete podcastapp, via NPO Luister, of via de site of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie