Buitenland
KRO-NCRV

Ruslandkenner: ‘Poetin heeft geen idee waar hij mee bezig is’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruslandkenner: ‘Poetin heeft geen idee waar hij mee bezig is’

Er vallen na de toespraak van Poetin opnieuw harde woorden op het wereldtoneel. Dat brengt de vraag met zich mee: moeten wij ons zorgen gaan maken? Volgens Ruslandkenner Hubert Smeets heeft Poetins toespraak in ieder geval geen nieuwe angst ingeboezemd: "Ik heb het idee dat Poetin geen idee heeft waar hij mee bezig is", aldus Smeets bij Spraakmakers.

Stand.nl: De toenemende spanningen op het wereldtoneel zijn beangstigend

Toch is dit volgens Smeets geen reden voor het Westen om achterover te hangen. "Rusland is buitengewoon wispelturig, in het Kremlin wordt consequent gelogen."

Een volgende Russische stap is dus moeilijk te voorspellen, ziet ook onderzoeker internationale betrekkingen, Laurien Crump. "Je zou denken dat Poetin hardere woorden in de mond zou nemen, maar het bleef een herhaling van zetten. Het lijkt erop dat Poetin dusdanig in het nauw is gedreven, dat hij zelf ook niet weet wat de volgende stap zou moeten zijn."

Zorgen over China

En dan is er nog een land waar Westerse landen met arendsogen naar kijken: China. Hoewel de Chinezen Rusland niet openlijk steunen in de oorlog tegen Oekraïne, keuren ze het ook niet af. Daarnaast is de relatie tussen China en de VS de afgelopen maanden flink verslechterd, zegt voormalig coördinator van het Chinacentrum Clingendael, Frans-Paul van der Putten.

"Ze kunnen bijna niet meer met elkaar communiceren", aldus Van der Putten. De voormalig coördinator ziet dat beide landen zich voorbereiden voor een verslechterde situatie in de toekomst: "De VS versterkt al de militaire positie in Azië als voorbereiding op een eventuele escalatie."

Quote

Ik mis de poging bij het Westen om met Oekraïne in gesprek te gaan over: wat hierna?

Onderzoeker Laurien Crump

'Wat hierna?'

Met alle harde woorden op het wereldtoneel is zicht op vrede of de-escalatie nog ver weg. En toch zou het volgens Laurien Crump voor het Westen een goed idee zijn om met Oekraïne in gesprek te gaan over de toekomst. "Ik mis de poging bij het Westen om met Oekraïne in gesprek te gaan over: wat hierna?" Volgens Crump moeten Westerse landen de komende tijd ook gaan nadenken over hoe Oekraïne in de toekomst eventueel aan een onderhandelingstafel te krijgen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie