Onderzoek
HUMANVPRO

74% van de Russische bevolking steunt oorlog tegen Oekraïne

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 74% van de Russische bevolking steunt oorlog tegen Oekraïne

Bijna driekwart van de Russische bevolking staat achter de oorlog die Poetin met Oekraïne voert. De steun voor de Russische president en zijn beleid fluctueerde afgelopen jaar tussen de 70 en 79%. Dat vertelde Joris van Bladel, Ruslanddeskundige aan het Egmontinstituut in Brussel, zaterdag in Argos. Hij deed onderzoek naar de publieke opinie in Rusland.

Wat is de impact van een jaar oorlog op Europa? - Argos

Hoe het Russische volk over Poetin denkt, wordt gemeten op basis van twee variabelen: vertrouwen in hem en goedkeuring van zijn beleid. "Vanaf 2000 tot 2022 zijn er fluctuaties te zien, maar in tijden van oorlog zie je dat de steun spectaculair is gestegen", vertelt Van Bladel. "Voor Poetin is de oorlog instrumenteel. Het helpt om zijn regime in stand te houden."

Bedreiging voor Poetin

Volgens Van Bladel kan het Russische volk een bepalende factor hebben in het conflict. "Rusland is verwikkeld geraakt in een totale oorlog. Men gaat ervan uit dat ongeveer twintig miljoen mensen in Rusland effectief betrokken zijn bij het conflict." Deze mensen zijn volgens de opinieonderzoeken te verdelen in een aantal groepen: allereerst de oorlogspartij en de vredespartij.

Beide partijen bestaan uit ongeveer een kwart van de Russische bevolking en kunnen volgens Van Bladel twee grote bedreigingen vormen. "Enerzijds de paleisrevolutie, dat zijn de medestanders van Poetin die het niet meer met hem eens zijn. Anderzijds kan er een revolutie ontstaan vanuit de bevolking. Dat zijn de motoren om dit soort revoluties te kunnen aanzwengelen."

Merendeel houdt zich gedeisd

Een derde groep binnen de Russische bevolking bestaat uit conformisten. Zij vormen ongeveer de helft van de inwoners. "Dat is de groep die bijvoorbeeld uit cynisme of opportunisme de oorlog steunt, maar er geen actieve rol in speelt", vertelt Van Bladel. Zij staan net als de oorlogspartij achter de oorlog. "Dat maakt dat de meerderheid van de Russische bevolking het regime en de acties van Poetin in Oekraïne steunt."

Grote invloed propaganda

Volgens Van Bladel slaagt de propaganda die Rusland voert er tot nu toe in om de bevolking te overtuigen. "Ze draaien de economische sancties eigenlijk om: het is niet de schuld van Poetin dat die sancties optreden. Nee, het is het Westen dat Rusland kopje onder wil duwen." In de steun die Poetin door de propaganda krijgt, speelt de televisie een grote rol. "Uit het opinieonderzoek blijkt dat de meerderheid van de mensen die deze oorlog steunt naar de televisie kijkt."

Luister hier de hele uitzending terug:

Argos

Meer journalistiek speurwerk?

Argos is het onderzoeksjournalistieke programma van de HUMAN en VPRO. Je hoort Argos op zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van Argos. Volg Argos ook via Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie