Buitenland
NOS

Roep om sancties in Georgië: duizenden mensen protesteren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Roep om sancties in Georgië: duizenden mensen protesteren

In het land Georgië gaan al dagen duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. De Georgische regering heeft de oorlog veroordeeld, maar heeft vooralsnog geen maatregelen tegen Rusland aangekondigd. Dat zien veel mensen graag anders.

Protesten in Georgië: 'mensen willen sancties tegen Rusland'

“Iedereen protesteert tegen de invasie van Rusland, maar er zijn nu ook grotere die vindt dat de Georgische regering sancties op moet leggen”, vertelt journalist Inge Snip in het NOS Radio 1 Journaal. “Tot nu toe willen ze dat niet doen.”

Geen sancties

“De regering zegt dat sancties niks zullen doen, maar er zijn ook mensen die denken dat sancties misschien Rusland ook boos maakt op Georgië.” Het land kreeg ook te maken met een oorlog met Rusland in 2008. Daarom zijn sommigen huiverig voor maatregelen tegen Rusland. “Er heerst een angst onder mensen. Ze zeggen: als we teveel dingen doen die Rusland niet leuk vindt, zijn wij het volgende land dat wordt ingevallen.”

Regering

Of dat de werkelijke reden is dat de regering in Georgië geen sancties wil opleggen, is de vraag. “Er zijn verschillende theorieën”, vertelt Snip. “Sommige mensen zeggen dat de regering pro-Russisch is en dat ze connecties hebben met het Kremlin. Andere mensen vinden het inderdaad gevaarlijk.” Maar er zijn ook geluiden dat het om interne politiek gaat. “De regering wil het niet eens zijn met de oppositie. De politiek situatie is vrij gepolariseerd hier. De oppositie wil sancties, dus zegt de regering: wij willen dat niet.”

Afscheiden

Ook Georgië heeft gebieden waarin minderheden wonen die zich graag willen afscheiden van het land en die ook gesteund worden door Moskou. “Er nu ook mensen die zeggen: wat Rusland nu doet is verschrikkelijk. Nu is het juiste moment om die gebieden te verenigen onder de Georgische vlag. Het is wel een vrij extreme mening op dit moment.”

RJN georgië

Ster advertentie
Ster advertentie