Buitenland
VPRO

Code Zwart in Oekraïne: gewone burgers springen bij

foto: Michiel Driebergenfoto: Michiel Driebergen
  1. Nieuwschevron right
  2. Code Zwart in Oekraïne: gewone burgers springen bij

In Nederland is Code Zwart een doemscenario gebleven, maar in Oekraïne is het keiharde realiteit. De publieke gezondheidszorg kan de coronazorg niet meer aan. En dus springen gewone burgers bij.

Van het oorlogsfront naar coronabestrijding in Oekraïne

Coronabestrijding Oekraïne

''Het voelt soms als een oorlogssituatie'', zeggen Yulia Smagina en Tatiana Ivantsjenko tegen verslaggever Michiel Driebergen in Bureau Buitenland. Inmiddels zijn ze gevaccineerd maar in het begin niet. ''Dat voelde alsof we dagelijks gevaar liepen.''

De twee vrijwilligers weten waarover ze praten. De afgelopen jaren zaten ze in een echte oorlog. In het oosten van Oekraïne woedt al jaren een gewapend conflict tussen het leger en door Rusland gesteunde rebellen. Aan het front verzorgden de vrijwilligers soldaten en vluchtelingen.

foto: Michiel Driebergen

Beademingsapparaten

Op naar de patiënt

Nu zetten ze zich in voor coronapatiënten. Met beademingsapparaten rijden ze in een knaloranje bus van de ene naar de andere. Hun hulp is geen overbodige luxe. ''In de ziekenhuizen is maar 1 dokter voor 180 patiënten'', zegt Tatiana. Soms staan ze voor onmogelijke keuzes, zoals de dag dat ze nog één apparaat hadden en moesten kiezen tussen een man van 40 en een vrouw van 70.

Iedere keer als ze een beademingsapparaat ophalen komt er met viltstift een ster op: een rode als de patiënt ermee is genezen, een zwarte als hij ondanks de beademing toch is overleden. Vervolgens rijden ze verder, op naar de volgende patiënt.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie