Buitenland
NOS

Nederland tekent nieuw douaneverdrag met Ecuador om drugshandel tegen te gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland tekent nieuw douaneverdrag met Ecuador om drugshandel tegen te gaan

Een groot deel van de cocaïne die in de Nederlandse havens wordt onderschept, komt uit Ecuador. Beide landen willen dat aanpakken en een douane-verdrag helpt daarbij. Er wordt dan meer informatie uitgewisseld waardoor de bestrijding van de drugshandel beter moet gaan. Aukje de Vries is staatssecretaris voor Toeslagen en Douane. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze over het verdrag.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat het weer een belangrijke stap is om de ondermijnende criminaliteit ook in Nederland aan te pakken", aldus De Vries. Met het verdrag kan beter informatie uitgewisseld worden, zegt ze. "Er moet een juridische basis zijn om meer informatie uit te wisselen. Als je het hebt over ondermijnende criminaliteit zijn inlichtingen natuurlijk heel cruciaal. Dan weet je beter welke containers je er tussenuit moet halen waar de drugs in zit. Het liefst halen we het in Zuid- en Midden-Amerika al uit de containers, maar mocht het dan toch op het schip naar Europa komen, dat we het er makkelijker uit kunnen halen."

Deel van oplossing

Voor Ecuador zit er ook een groot voordeel aan dit verdrag, zegt De Vries: "Je ziet in Ecuador dat de effecten van ondermijnende criminaliteit nog heftiger zijn. Daar is recent nog een presidentskandidaat vermoord. Dat is in die samenleving merkbaar en voelbaar. Dus Ecuador vindt het ook belangrijk dat de douane hier meer informatie krijgt en we kijken hoe we verder kunnen samenwerken ook op het gebied van training. Alles om het verdienmodel van de criminelen te raken."

Volgens De Vries is dit verdrag slechts een deel van de oplossing. "Het draagt bij tot de oplossing, maar ik denk dat we meer stappen moeten zetten. We werken al samen met België, maar we het zit ook bij de rederijen en de terminals waar containers worden overgeslagen. Dus je moet in die hele keten investeren om het op te lossen."

Nederland tekent nieuw douane verdrag met Ecuador

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie