Naar homepage
Binnenland

Ook tijdens de coronapandemie blijven drugs Nederland binnenstromen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook tijdens de coronapandemie blijven drugs Nederland binnenstromen

Met of zonder corona komen er nog steeds grote hoeveelheden drugs naar Nederland. In 2020 is er in totaal 115.000 kilo aan cocaïne met Nederland als bestemming onderschept. Het gaat om miljarden aan straatwaarden en de hoeveelheid die onderschept is blijkt weer groter dan het jaar ervoor. Dat komt volgens de douaniers door de effectiviteit van het beleid.

"Ieder jaar zijn we effectiever en leren we meer. We krijgen steeds meer inzicht van honden en hebben ook slimmere risicoprofielen opgesteld. Echter is het wel zo dat wat je niet ziet, je ook niet kan vinden. We hebben geen idee hoe groot dit aandeel is ten opzichte van de totale hoeveelheid die binnen komt", vertelt Nannette van Schelven, directeur-generaal bij de douane in het NOS Radio 1 Journaal.

Vraag in en uit Nederland blijft hoog, ook in coronatijden

De vraag blijft dus hoog, ook zonder feestjes in coronatijden. "Als je ziet wat er gesmokkeld wordt, wat er bij ons binnen komt en wat er uiteindelijk wordt doorgevoerd zie je zeker dat de vraag niet minder is", gaat Van Schelven verder. Het gros van die drugs worden in de Rotterdamse haven gevonden, daar is zo’n veertigduizend kilo drugs gevonden in samenwerking met andere politiediensten.

Ook in het buitenland werkt de douane veel samen, in het buitenland wordt immers het grootste deel van de drugs teruggevorderd. "We werken veel samen met buitenlandse diensten en andere douanes om de drugs op te sporen en te onderscheppen. Op basis van de informatie van anderen hebben we vondsten. Het is juist onze goede informatiepositie en de samenwerking die ertoe leidt dat we meer vangen dan anders", vertelt de directeur generaal verder.

Het is echter moeilijk om alles te vangen, het gaat om groot georganiseerde misdaad waar ook corruptie bij aan te pas komt in de havens. Zo kwam het Algemeen Dagblad vanmorgen met het verhaal dat beveiligers drugs uit de Rotterdamse haven zouden smokkelen, iets dat ook Van Schelven ziet. "De criminelen opereren ook van binnenuit door mensen om te kopen, dat is heel verdrietig natuurlijk, maar helaas wel de realiteit waarmee we zitten. De belangen zijn groot en het geld dat er in omgaat ook."

Probleem tegengaan door bewustzijn te creëren

De douane probeert het probleem tegen te gaan met cursussen en bewustzijn creëert. "We bieden cursussen aan voor de beveiligers en daarnaast werken we samen in de haven. Als je samenwerkt met elkaar om te zorgen dat je weerbaar bent en dat je ze voorlicht over de manier waarop zij benaderd kunnen worden. We proberen ze ervan te vergewissen over in wat voor omgeving zij werken", sluit Van Schelven.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie