Cultuur & Media
AVROTROS

'Het gedoogbeleid voor drugs in Nederland is volledig gestoord', zegt antropoloog Teun Voeten

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gedoogbeleid voor drugs in Nederland is volledig gestoord', zegt antropoloog Teun Voeten

Hij is ervan overtuigd, dat ‘er iets mis is met een maatschappij die zo hard aan de drugs zit als de onze.’ Antropoloog en oorlogsfotograaf Teun Voeten schreef verschillende boeken over drugs en promoveerde op een onderzoek naar de drugsoorlog in Mexico. Het Nederlandse gedoogbeleid vergelijkt hij met een monster.

#277 - Teun Voeten - MISCHA!

Voeten woont zelf in België en verbaast zich in MISCHA! over de verschillende ideeën over drugs in beide landen. "In Nederland is nog nooit een tegengeluid geweest, terwijl de Antwerpse burgemeester Bart de Wever zich er wel duidelijk over uitspreekt. Femke Halsema zat juist laatst te koketteren met het idee cocaïne te legaliseren. Ik zeg niet dat je gebruikers moet criminaliseren, maar drugs heeft het imago iets stoers en hips te zijn. Eigenlijk is het zielig als je ze nodig hebt om door het leven te komen."

Alcohol en roken

Voeten: "Er zijn veel campagnes over hoe gevaarlijk alcohol en roken zijn, maar ik heb nog nooit een overheidscampagne gezien hoe gevaarlijk wiet is, terwijl dat tegenwoordig zo is 'opgepimpt' met THC dat het bijna een harddrug is."

#277 - Teun Voeten - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie