Binnenland
NOS

Overheid krijgt geen grip op drugshandel via de post

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheid krijgt geen grip op drugshandel via de post

Coke, speed, xtc en crystal meth. Maandelijks versturen Nederlandse dealers duizenden pakketjes met harddrugs. Een hardnekkig probleem dat Nederland ook internationaal een steeds slechter imago bezorgt.

Uit onderzoek van datajournalistiek platform Pointer van KRO-NCRV blijkt nu dat pogingen om hier iets aan te doen hopeloos hebben gefaald. "Er wordt eindeloos gepraat en dat kost ook eindeloos veel belastinggeld, maar tot een gezamenlijk plan is het nog niet gekomen", zegt journalist Dirk Mostert in het NOS Radio 1 Journaal.

Het platform heeft vertrouwelijke stukken boven tafel gekregen over de aanpak van deze vorm van criminaliteit. "Begin 2016 zitten de overheid en alle grote post- en pakketbedrijven bij elkaar. Ze proberen gezamenlijk beleid te maken, maar dat lukt niet. Het duurt een aantal maanden en na een aantal bijeenkomsten trokken de bedrijven zich terug", vertelt Mostert.

Niets bereikt

Daarop besluit de overheid alleen door te gaan met PostNL, de grootste speler in deze branche. "Ze gaan samenwerken in een samenwerkingsovereenkomst dat PPS Intell heet. Daarin worden harde noten gekraakt. Er zou een vast team komen die de analyses zou doen. Dat vaste team is niet gekomen. De politiemensen die erbij betrokken waren hadden de vereiste training niet gehad. Met andere woorden: er is in die fase helemaal niets bereikt."

Mostert spreekt van een ingewikkeld probleem, dat ook niet zomaar opgelost kan worden. “Het gaat om honderdduizenden pakketjes en we hebben natuurlijk briefgeheim. Dat is een groot goed, dat de overheid niet zomaar onze post open kan maken. Maar om te beginnen moet eerst iedereen het heel belangrijk gaan vinden om aan een oplossing te werken.”

Drugshandel via de post

Ster advertentie
Ster advertentie