Buitenland

'Droneaanval van Amerikanen op Afghaanse IS oogt hulpeloos'

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Droneaanval van Amerikanen op Afghaanse IS oogt hulpeloos'

Het Amerikaanse leger heeft afgelopen vrijdagnacht in het oosten van Afghanistan een vergeldingsactie uitgevoerd voor de aanslag bij het vliegveld van Kabul van donderdag. Volgens de Amerikanen is daarbij een leider gedood van de Afghaanse tak van Islamitische Staat. Het doelwit zou de zelfmoordaanslag van donderdag hebben gepland. Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester is de regering-Biden er veel aan gelegen de wereld te laten zien dat de aanslag op het vliegveld niet onbestraft blijft, maar is deze droneaanval eigenlijk vooral voor de bühne.

Bij de aanslag van donderdag kwamen naast bijna 170 Afghanen ook 13 Amerikanen om. President Biden zwoer daarom wraak op de daders. “Biden maakt met de droneaanval in ieder geval zijn belofte van vergelding waar”, zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Tegelijkertijd is het volgens Waagmeester maar de vraag hoeveel dit waard is: “De Amerikaanse regering wil graag het nieuws over een geslaagde aanval de wereld in brengen maar dit oogt ook wel een beetje hulpeloos. Al jaren bombarderen de Amerikanen dit soort doelwitten in het berggebied tussen Afghanistan en Pakistan, en het is niet zo dat terreurgroepen als IS daardoor zijn verdwenen. Iedereen weet dat de slagkracht van IS hierdoor niet ineens afneemt.”

Kritieke uren en dagen

Ondanks de bomaanslag bij het vliegveld van Kabul hebben de Amerikanen naar eigen zeggen de afgelopen 24 uur nog 12.000 mensen kunnen evacueren. De Fransen en Britten zijn wel gestopt.

Ondertussen blijven er volgens Waagmeester grote groepen Afghanen naar de luchthaven komen in de hoop het land uit te kunnen vluchten: “Daarmee is het risico op een herhaling van wat we donderdag zagen natuurlijk wel levensgroot. Het Witte Huis blijft ook herhalen dat een tweede aanslag zeer goed mogelijk is. Dus het zijn nog kritieke uren en dagen op dat vliegveld.”

De Taliban beweren inmiddels een deel van de luchthaven van Kabul in handen te hebben, maar dat wordt door de Amerikanen ontkend. Uiteindelijk komt het wel zover, zegt correspondent Lucas Waagmeester: “De Amerikaanse troepen bouwen steeds verder af. Ze ontmantelen hun eigen beveiliging zodat ook die kan vertrekken. Als de laatste Amerikaan straks in het vliegtuig is gestapt kunnen de Taliban het vliegveldterrein overnemen. Alles wijst erop dat we dat moment nu wel heel dicht genaderd zijn.”

Ster advertentie
Ster advertentie