Buitenland
NOS

Nederlandse evacuatie-operatie uit Afghanistan komt tot abrupt einde, 200 mensen afgebeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse evacuatie-operatie uit Afghanistan komt tot abrupt einde, 200 mensen afgebeld

Zo'n 200 mensen die in bussen onderweg waren naar een Nederlandse evacuatievlucht uit Kabul, konden gisternacht op het laatste moment toch niet mee. Reden was de verslechterende veiligheidssituatie bij het vliegveld, waar korte tijd later aanslagen werden gepleegd. "De belangrijkste vraag was en blijft of het kabinet te lang op zijn handen bleef zitten", zei politiek verslaggever Wilco Boom in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

De mensen hadden te horen gekregen dat ze op een evacuatielijst stonden, maar zijn onverrichter zake omgekeerd. "Alle inzittenden kwamen in aanmerking voor evacuatie. In de meeste gevallen is het nu onbekend waar deze mensen zijn en hoe het met ze is", zei politiek verslaggever Wilco Boom in NOS Met het Oog op Morgen. "Dat het kabinet is overvallen door de ontwikkelingen, staat dus als een paal boven water."

Duizenden aanmeldingen

De afgelopen weken hebben naar verluidt zo'n 8500 mensen zich gemeld bij het Nederlandse ambassadepersoneel in Afghanistan om in aanmerking te komen voor evacuatie naar Nederland. Ze deden een beroep op de verruiming van het toelatingsbeleid die de Tweede Kamer tien dagen geleden afdwong bij het demissionaire kabinet.

Aanvankelijk mochten alleen Afghaanse tolken en hun gezinnen naar Nederland komen. Onder druk van de Tweede Kamer werd dat verruimd naar mensenrechtenactivisten, journalisten, fixers en medewerkers van militairen. "Hoeveel van die 8500 mensen daadwerkelijk in aanmerking komen voor evacuatie is niet bekend. Maar het kabinet had in ieder geval niet gerekend op zoveel aanmeldingen", weet Boom.

Terughoudend

Volgens Boom reageert demissionair premier Rutte terughoudend. "Hij verwijt zichzelf dat het kabinet is overvallen door de ontwikkelingen in Afghanistan. Maar uit een evaluatie moet blijven wat er precies is misgegaan."

Sinds de machtsovername van de Taliban, namen Nederlandse vliegtuigen meer dan 2500 mensen mee. Van hen hadden 1600 mensen als eindbestemming Nederland, liet het kabinet gisteren weten.

Nederland kan weinig doen voor de achterblijvers. De Nederlandse diplomaten en militairen zijn weg en de laatste Amerikanen vertrekken volgende week. Het kabinet meldde gisteren wel dat er een transportvliegtuig met een kleine groep militairen achterblijft, voor het geval er "tegen de verwachting in" een mogelijkheid is tot evacueren. Dat toestel staat waarschijnlijk in een buurland.

Oog Kabul

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie