Buitenland

Oud-topdiplomaat zet vraagtekens bij volgorde evacuatie Afghanistan

EO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-topdiplomaat zet vraagtekens bij volgorde evacuatie Afghanistan

Het vliegveld bij Kaboel werd donderdagmiddag opgeschrikt door een grote explosie, waarbij zeker dertien doden zouden zijn gevallen. Eerder besloot het kabinet al om te stoppen met evacuaties. Oud-topdiplomaat Ed Kronenburg reageert verbaasd in Dit is de Dag: "Waarom zijn alle militairen die er waren eerst vertrokken, om vervolgens pas de burgers te gaan evacueren?"

Kronenburg noemt het besluit om te stoppen met evacueren wel verstandig. "Er waren al aanwijzingen dat dit zou kunnen gaan gebeuren, een aanslag. De kans is ook heel groot dat er nog meer komen. Maar er moeten nog wel heel veel mensen weg bij het vliegveld. De Amerikanen en de militairen. Maar het is onveilig om nog te evacueren. Dus je hebt geen andere keus."

In de Tweede Kamer is felle kritiek op de aanpak van de regering. Kronenburg snapt dat niet: "het is makkelijk om te zeggen dat het niet goed is gegaan. In algemene zin kan je wel vraagtekens plaatsen bij: waarom zijn alle militairen die er waren eerst vertrokken, om vervolgens de burgers te gaan evacueren. Dat lijkt mij niet de goede volgorde. Dat was een besluit van de Amerikanen, die gaven aan: 'wij vertrekken nu'. Dat is best wel onhandig, want het heeft voor een heel groot deel deze situatie in de hand gewerkt."

Evacuaties gestopt vanuit Kabul. Wat betekent dit voor achterblijvers?

Ster advertentie
Ster advertentie