Buitenland
NOS

Bloedbad van Katyn alsnog voor strafhof: 'Eindelijk kan de geschiedenis rechtgezet worden'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Bloedbad van Katyn alsnog voor strafhof: 'Eindelijk kan de geschiedenis rechtgezet worden'

Eén van de bekendste voorbeelden van de verschrikkingen onder de Sovjet-Unie is het Bloedbad van Katyn in 1940. Toen werden zo'n 22.000 Poolse officieren en leden van de intelligentsia vermoord door de geheime dienst NKVD. Nu wil de Poolse president Andrzej Duda die massamoord voor een internationaal strafhof brengen. Cultuurhistoricus Iwona Gusc geeft in NOS Met het Oog op Morgen duiding.

Video niet beschikbaar

"De Poolse president heeft in zijn toespraak naar de misdaden in Boetsja gerefereerd. De beelden van onschuldige burgers, van mensen die in hun nek worden geschoten, doen de Polen meteen denken aan de moorden van Katyn. Ook die mensen waren op zo’n manier doodgeschoten. Eén voor één", zegt Gusc.

Uitschakelen

"Dat waren hoge militairen. Dat waren de elite van Polen. Artsen, rechters, mensen met hoge functies. Het was voor de Sovjet-Unie van belang om die mensen uit te schakelen om op die manier te voorkomen dat Polen na de oorlog weer opnieuw zou gaan rijzen", aldus Gusc.

Ze waren gedeporteerd uit de grensstreken. Toen de Sovjet-Unie Polen aanviel in september 1939 werden ongeveer 250.000 mensen gedeporteerd. Daarvan is een grote groep, meer dan 20.000 hoge militairen, apart in speciale kampen geplaatst. Vanuit die kampen werden ze in de bossen vermoord. In 1943 heeft Nazi-Duitsland de massagraven ontdekt.

Rechtzetten

Gusc: "Er zijn en worden misdaden gepleegd op burgers die nooit bestraft worden. Dat is een les die de volgende generatie Russen ook meeneemt: we kunnen de waarheid verdraaien, zolang we onze waarheid lang genoeg vertellen. We zouden kunnen zeggen dat zo’n onderzoek dat president Duda nu voorstelt eindelijk de geschiedenis recht zou kunnen zetten."

oog tolk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie