Buitenland
NOS

Sociale media als TikTok moeten in Frankrijk strenger controleren op leeftijd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sociale media als TikTok moeten in Frankrijk strenger controleren op leeftijd

In Frankrijk maken ze zich grote zorgen over de invloed van sociale media op jonge kinderen. Daarom zouden ouders voortaan eerst toestemming moeten geven, voordat hun kinderen bijvoorbeeld op TikTok of SnapChat mogen. Dat heeft het Franse parlement gisteren besloten.

Social mediaplatforms als TikTok moeten in Frankrijk strenger controleren op leeftijd

"TikTok en andere sociale media worden verplicht om de leeftijd van hun gebruikers te controleren", zegt Frankrijk-correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal. "Niet zoals nu, dat je gevraagd wordt naar je leeftijd en je kan invullen wat je wil. Er moeten nieuwe technische middelen ingezet worden om serieus de leeftijd van gebruikers te controleren. Dat moeten die bedrijven gaan doen."

Leeftijd

Wanneer het dan blijkt dat de gebruikers jonger zijn dan 15, moeten de ouders toestemming geven om de app te gebruiken. "Ook dat moet geverifieerd worden door het bedrijf. Als die sociale media dat niet doen, kunnen ze een boete krijgen tot 1 procent van hun wereldwijde omzet. In het geval TikTok zou dat gaan om miljoenen euro’s aan boete."

Controleren

Hoe bedrijven dat moeten gaan controleren wordt niet gedefinieerd in de wet. "Maar het voorste komt er op neer dat sociale media, voordat je inlogt, eerst om een digitale legitimatie vragen. Daaruit blijkt je leeftijd. Die legitimatie moet officieel zijn goedgekeurd door de Fransen, een stempel van de overheid", vertelt Renout. "Dus op zich is het ook niet heel moeilijk om te controleren, één blik op Snapchat of TikTok en je ziet een legitimatiemiddel op de site."

Kinderen

Ruim de helft van de tieners in Frankrijk zit op sociale media. "De regering zegt: het is wetenschappelijk aangetoond dat intensief gebruik van sociale media slecht is voor de mentale gezondheid van tieners en kinderen. Dat is het idee achter het wetsvoorstel, kinderen moeten beschermd worden tegen de uitwassen van sociale media. Porno, pesten, maar ook algoritmes die ervoor zorgen dat je lang online bent en er verslaafd aan raakt."

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel is aangenomen door de Franse 'Tweede Kamer'. "Nu gaat het naar de Eerste Kamer, de Senaat en het kan daarna worden ingevoerd. Maar het gaat mogelijk al dit jaar in, dat hopen de initiatiefnemers."

RJN tiktok

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie