Cultuur & Media
EO

'Verbod op TikTok is heel naïef'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verbod op TikTok is heel naïef'

De Chinese social media-app TikTok is razend populair en heeft in Nederland zo’n 3,5 miljoen gebruikers, waaronder voornamelijk kinderen. Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, maakt zich al langere tijd zorgen over het massale gebruik van de app, maar de recente wijzigingen in het privacybeleid zijn voor hem de druppel. Hij pleit daarom voor een verbod op TikTok. Social media-expert Carlo van Lienden is geen voorstander en noemt een verbod in Dit is de Dag "heel naïef."

Moet TikTok verboden worden?

Privacy

Ceder maakt zich met name zorgen over de wijzigingen in het privacybeleid van de app. "Hierdoor kunnen onze gegevens rechtstreeks naar China verzonden worden en we weten niet waarom dat nodig is en wat er meegedaan wordt."

Voor de ChristenUnie is het omgaan met TikTok een veiligheidsvraagstuk geworden dat niet onderschat moet worden. "Wij zijn al een tijdje bezig om de afhankelijkheid met China af te bouwen. We weten dat ze goed zijn in het verzamelen van gegevens en dat ze bereid zijn om dat tegen mensen te gebruiken. Het laatste wat je dan moet doen is wegkijken."

'Heel naïef'

Social media-expert Van Lienden vindt de plannen van Ceder 'heel naïef'. "Dit is al 13 jaar gaande met Amerikaanse apps zoals Facebook, Instagram en Snapchat. Hun databases zitten ook bomvol met onze privacygegevens, daar hebben we ook geen verbod voor uitgeroepen."

Ceder ziet alleen een fundamenteel verschil: "Amerika is een democratische rechtstaat, dat geldt niet voor China en dat maakt dat wij geen garantie kunnen krijgen dat onze gegevens veilig zijn." Toch vindt Van Lienden dat er met twee maten gemeten. "We zijn nu eenmaal argwanend over het beleid van de Chinese overheid, maar Amerika doet honderd procent hetzelfde met onze data als wat China doet."

Verslavingsgevoelig

Naast de rol van China maakt Ceder zich ook zorgen om de verslavende werking van TikTok. Het succes van TikTok zit er volgens Van Lienden in dat het volledig draait om video’s en dat het gebouwd is rondom algoritmes: "De interesse die je hebt, wordt versterkt naarmate je meer van die video’s kijkt. Daar zijn de Chinezen waanzinnig goed in". Ook hier zegt Van Lienden dat al die verslavende algoritmes al jaren hun werk doen op andere platform. "En dat verbieden we ook niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie