Buitenland
NOS

Trump-criticus Liz Cheney verliest voorverkiezingen in Wyoming

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump-criticus Liz Cheney verliest voorverkiezingen in Wyoming

De Republikeinse afgevaardigde Liz Cheney keert na november niet terug naar het Huis van Afgevaardigden. Cheney, uitgesproken criticus van voormalig president Trump, verloor dinsdag de voorverkiezing in haar thuisstaat Wyoming. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt correspondent Marieke de Vries wat dit betekent.

Tijdens die voorverkiezingen maken de Republikeinen onderling uit wie het straks, bij de tussentijdse voorverkiezingen voor het Congres, mag opnemen tegen een Democraat.

Verwacht werd al dat Cheney, de dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, het niet zou winnen van uitdager Harriet Hageman. Ze stond ver achter in de peilingen. Hageman kon bovendien op de steun van Trump en daarmee van een groot deel van de Republikeinse partij rekenen. Zij herhaalde eerder meermaals Trumps claim dat de vorige verkiezingen frauduleus waren verlopen.

Geplaveid pad

"Ze wist dat ze in Wyoming een geplaveid pad naar een herverkiezing zou kunnen bewandelen, als ze Trump na 6 januari zou blijven steunen. Ze won daar namelijk met 70 procent van de stemmen. Ze had gedacht dat dat bij de meerderheid van de Republikeinse partij ook het geval zou zijn, maar het tegendeel was waar." vertelt De Vries.

Aanvankelijk steunde Cheney Trump, maar de voorbije jaren was ze zeer kritisch op de voormalig president. Zo stemde ze voor zijn afzetting en liet ze zich negatief uit over Trumps rol in de bestorming van het Capitool begin 2021. Bovendien maakt ze deel uit van de parlementaire commissie die de bestorming onderzoekt, wat haar door de Republikeinse partij niet in dank wordt afgenomen.

Gevaar voor democratie

Na de bekendmaking van de uitslag van de voorverkiezing zei Cheney in een toespraak "er alles aan te zullen doen om te voorkomen dat Trump weer in de buurt van het Witte Huis komt".

Cheney zit sinds 2017 in het Huis van Afgevaardigden. Dat ze het in Wyoming niet heeft gehaald, wordt door Amerikaanse kranten gezien als winst voor Trump. Hij probeert de Republikeinse partij al langer van zijn critici te ontdoen. De Vries: "Cheney ziet Trump als een groot gevaar voor de democratie. Ze zei dat het niet de laatste keer zal zijn dat hij leugens verspreid. Volgens Cheney is haar werk niet voorbij. Ze wil er alles aan doen om te zorgen dat Trump niet meer herkozen wordt. Strijdbaar is ze dus wel."

Trump-criticus Liz Cheney sneuvelt in voorverkiezingen in Wyoming

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie