Naar homepage
Podcast

Podcast De Dag: Liz Cheney versus Donald Trump 

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Liz Cheney versus Donald Trump 

De Republikeinse fractievoorzitter in het Huis van Afgevaardigden is uit haar functie gezet vanwege haar kritiek op oud-president Trump. De richtingenstrijd binnen de partij is begonnen.

#839 - Liz Cheney versus Donald Trump 

De Republikeinse partij heeft Liz Cheney uit de partijtop gezet. Ze was voorzitter van de fractie in het Huis van Afgevaardigden en daarmee de nummer drie van de partij na de partijleider en de zogenoemde whip, de nummer twee. Sinds de bestorming van het Capitool is ze de felste Republikeinse tegenstander van oud-president Trump en dat heeft haar nu de kop gekost.

Het is een opmerkelijk en symbolisch moment, zegt Amerika-deskundige Victor Vlam in podcast De Dag. Cheney is een traditionele Republikein: oerconservatief en als dochter van oud-vicepresident Dick Cheney ook onderdeel van een republikeinse dynastie. Dat er voor haar geen plaats meer is, markeert een kantelpunt, aldus Vlam. De richtingenstrijd binnen de Republikeinse partij is nu officieel begonnen en die draait vooralsnog om Liz Cheney versus Donald Trump.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie