Buitenland

Hoeveel kans maakt Oekraïne om EU-lid te worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel kans maakt Oekraïne om EU-lid te worden?

Gisteren sprak de Oekraïense president Zelensky de Tweede Kamer toe. Hij sloot zijn betoog af met het persoonlijke verzoek aan zijn ‘vriend Mark’ om niet dwars te gaan liggen bij een eventuele toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Nederland zou namelijk, samen met andere landen, huiverig zijn voor een eventueel lidmaatschap van Oekraïne.

#13 - Ontstaan er scheurtjes in de Europese eenheid? (S04) - Europa draait door

Volgens Brussel-correspondent Sander van Hoorn valt het wel te verklaren dat Zelensky het woord zo direct op Rutte richtte, zo vertelt hij in de nieuwe aflevering van de VPRO-Podcast Europa Draait Door van Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit: "Ik denk omdat zijn taxatie is dat Nederland een van de landen is dat hardop zegt dat Oekraïne het eigenlijk helemaal niet hoeft te proberen om dat lidmaatschap aan te vragen."

Toch staat Nederland daar niet helemaal alleen in. Volgens Van Hoorn wordt in de wandelgangen van de verschillende Europese instellingen gesteld dat Oekraïne er 'in geen honderd jaar' aan toe is, en het bovendien oneerlijk zou zijn voor andere landen waar al veel concretere gesprekken mee zijn gevoerd, zoals Albanië.

Bovendien sprak Zelensky gisteren ook het Belgische parlement toe, en ook daar staan ze nog niet te springen om een Oekraïens lidmaatschap. Zo zou volgens Van Hoorn de Belgische premier Alexander de Croo in het bijzijn van Zelensky gesteld hebben dat dat lidmaatschap nu geen zin heeft. "Dat duurt jaren. Laten we nou concreet samenwerken, economisch, laten we jullie versneld binnen uitwisselingsprogramma’s zoals het Erasmus halen en dergelijken, daar heb je nu meteen wat aan."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie