Podcast

Europa Draait Door: het rommelt in het Kremlin

foto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Europa Draait Door: het rommelt in het Kremlin

De oorlog in Oekraïne duurt inmiddels al meer dan een maand, en er lijkt vooralsnog geen einde in zicht. Poetin zal zich de invasie ongetwijfeld anders hebben voorgesteld: Russische strijdkrachten zouden kampen met te weinig eten en brandstof. Ook worden er tanks simpelweg achtergelaten. In het Kremlin begint het inmiddels te rommelen.

#12 - Naar wie luistert Poetin nog? (S04) - Europa draait door

Verschillende hooggeplaatste figuren moesten de afgelopen weken plots het veld ruimen. “Het geeft niet de indruk van een goedgeleide operatie,” vertelt Ruslandkenner Helga Salemon in de nieuwe aflevering van de VPRO-Podcast Europa Draait Door van Arend Jan Boekestijn en Tim de Wit.

De afgelopen weken werden onder andere al twee hooggeplaatste personen binnen de FSB opgepakt, en gisteren meldde het Kremlin dat een adviseur van Poetin, Anatoly Chubais, ontslag heeft genomen.

Het doet Arend Jan Boekestijn denken aan de zuiveringen onder Stalin, toen tijdens de Tweede wereldoorlog honderden commandanten en tientallen generaals werden geëxecuteerd. "door die zuiveringen is destijds de slagkracht van Rusland enorm achteruit gegaan," vertelt hij.

Rusland-expert Helga Salemon kan dat beamen. Volgens haar is de Tweede Wereldoorlog een van de weinige dingen waar de Russen trots op zijn. "Maar die oorlog ging helemaal niet zo goed," stelt Salemon. "De hoogste legerleiders werden zelfs al voor de oorlog weggezuiverd."

Met die geschiedenis in het achterhoofd, vraagt Boekestijn vraagt zich af hoeveel zin de acties van Poetin daadwerkelijk zullen hebben. "Hij is kennelijk ontzettend kwaad over de kwaliteit van de informatie over wat ze in Oekraïne zouden aantreffen. Maar zuiveringen gaan dat natuurlijk ook niet gelijk beter maken. Dus het is een stuk instabieler dan je op het eerste gezicht zou denken."

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie