Buitenland
NOS

10 jaar Arabische lente: 'Misschien waren de verwachtingen wel te hoog'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 jaar Arabische lente: 'Misschien waren de verwachtingen wel te hoog'

Een Tunesische straatverkoper wordt op 17 december 2010 onbedoeld een symbool. De 26-jarige Mohammed Bouazizi is radeloos als de politie zijn handelswaar in beslag neemt en steekt zichzelf uit protest in brand. Het is het begin van de Arabische Lente.

Niet alleen Bouazizi is het zat, in de hele regio lopen talloze pleinen vol. Van Egypte tot Syrië laten mensen hun stem horen. Ze willen brood op de plank en zijn klaar met hun leiders.

Nu, tien jaar later is het de vraag of er ooit een einde is gekomen aan die lente en wat het resultaat is. Correspondent Daisy Mohr geeft in het NOS Radio 1 Journaal een overzicht.

"In bijna geen land is nu sprake van een democratie. Alleen in Tunesië in naam, maar ook dat is dun", vertelt de correspondent. "In veel landen is het al jarenlang oorlog en hebben mensen geen perspectief."

Mohr is zelf in Beiroet, Libanon. "De eerste familie vanuit Syrië die hier kwam dacht hier slechts een paar weken te zijn." In het land wonen miljoenen Syriërs. "Zoveel mensen zijn omgekomen en een groot deel van het land ligt in puin."

Ook in Egypte, waar grote opstanden waren, gaat het niet veel beter. "Het is alleen maar erger geworden met mensenrechtenschendingen en onderdrukking. Maar heel veel mensen dromen nog steeds van een uitweg."

En die dromen herkent de correspondent bij bewoners van allerlei landen in de regio. "Veel mensen zeggen ook: het is geen korte lente, het gaat om de lange termijn. Dit waren de eerste stappen. Maar het is niet voor niets geweest."

Op de

kunt u een overzicht met beeld en geluid van 10 jaar Arabische lente vinden.

10 jaar arabische lente

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie