Buitenland
NOS

‘Trump wist van gewapende aanhang bij de Capitoolbestorming en moedigde ze aan’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Trump wist van gewapende aanhang bij de Capitoolbestorming en moedigde ze aan’

Op het moment dat de Amerikaanse president Trump op 6 januari vorig jaar zijn toespraak hield voor zijn aanhangers, vlak voor de bestorming van het Capitool, wist hij dat sommigen wapens bij zich hadden. Ook wilde hij eigenlijk zelf bij de protestmars richting het Capitool zijn. Dat vertelde Cassidy Hutchinson gisteren, tijdens één van de hoorzittingen over de bestorming van het Capitool die aan de gang zijn.

Nieuwe hoorzitting Capitoolbestorming: 'Meest belastende wat er tot nu toe is getuigd'

“Zij was beleidsadviseur van Trump en assistent van Trump’s staffchef”, vertelt VS-correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal. “Zij zat echt in het kernteam van de president. Haar werkkamer was een paar meter lopen van de deur van de ‘oval office’. In die dagen en de nasleep wa zij altijd bij de president. Zij had lijntjes met alle politieke kopstukken op dat moment, zeker binnen de republikeinse partij. Zij was echt een onderdeel van team Trump en een hele belangrijke getuige van die parlementaire commissie.”

Trump

“De belangrijkste punten uit haar getuigenis zijn eigenlijk dat er in de dagen voor 6 januari in het Witte Huis al werd gesproken van een bestorming van het Capitool, dus dat was gewoon een plan dat in het Witte Huis besproken en gesmeed werd. Niet zoals Trump altijd heeft gezegd: een spontane actie van de demonstranten. Uit haar getuigenis en politiecommunicatie blijkt dat Trump ook in die dagen wist dat er gewapende aanhang onder de menigte was en dat hij wist met welke bedoelingen zij kwamen. Namelijk: oprukken naar het Capitool. Dat zei hij ook letterlijk ook op die dag.”

“Hij hield vervolgens de menigte niet tegen, maar moedigde ze juist aan. Door aan de beveiliging te vragen detectiepoortjes weg te halen en door vervolgens in zijn speech die gewapende aanhang ook op te roepen om naar het Capitool te gaan.”

Woede-uitbarsting

“Haar getuigenis werd nog absurder. Trump wilde mee naar Capitol Hill. Hij eiste van zijn staff en beveiliging dat zij dit mogelijk zouden maken dat hij mee kon opmarcheren. De beveiliging kwam tot de conclusie dat het te gevaarlijk zou zijn. Toen kwam het tot een confrontatie in de dienstauto tussen de president en zijn hoofdbeveiliging.”

“Volgens Hutchinson ontstond er een worsteling in de auto tussen Trump en zijn beveiliger. Trump pakte het stuur van de auto vast en de beveiliger trok zijn arm weg, daarna greep Trump naar zijn keel. Een woede-uitbarsting van de president dus. Dat was eerder in het Witte Huis ook al gebeurd, toen de minister van Justitie hem wilde duidelijk maken dat er écht geen bewijs te vinden was voor verkiezingsfraude. Toen had de president zijn bord eten tegen de muur gekwakt, er zat ketchup aan de muur, getuigde Hutchinson. Dat heeft zij zelf van de muur staan vegen. Een president met aggresieve woede-uitbarstingen, toch wel temperamentvoller dan we nu al wisten.”

Consequenties

“Dit was wel echt vernietigend. Het is het meest belastende wat er tot nu toe tegen Trump is getuigd. Vooral het feit dat hij zo duidelijk wist over de dreiging van geweld en zijn beveiliging opdroeg om dat te laten lopen om die gewelddadige elementen in die aanhang gewoon hun gang te laten gang. Dat begint heel dichtbij het aanzetten van een gewelddadige opstand te komen. Dus ook een juridische vervolging van Trump zelf.”

“Het is opnieuw iemand uit Trump's eigen team en opnieuw iemand die getuigt dat Trump de centrale spil was in het plan om de Capitool te bestormen. Het is hem niet overkomen, maar was de regisseur van die gewelddadige dag. Dat is het beeld wat meer en meer aan hem gaat kleven met deze reeks verhoren.”

RJN Capitool

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie