Buitenland
KRO-NCRV

WTO platgelegd: 'Dit kan catastrofaal zijn voor Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. WTO platgelegd: 'Dit kan catastrofaal zijn voor Nederland'

De Verenigde Staten hebben een bom onder de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gelegd. Door het lamleggen van de rechters verkeert het systeem in zwaar weer en kunnen landen ongehinderd heffingen op in- en export gaan invoeren. "Het kan catastrofaal zijn voor Nederland, want wij zijn enorm afhankelijk van de export", zegt Han ten Broeke in Spraakmakers.

Ineke Dezentjé over WTO

Speelveld

De WTO is opgericht in 1995 - in een tijd dat China nog een ontwikkelingsland was, terwijl de huidige eeuw op het gebied van economie toebehoort aan China. Vooral op het gebied van digitalisering, een gegeven dat ook de Amerikanen inzien. Het wegvallen van de WTO roept de vraag op of er wel sprake is van een gelijk speelveld.

Han ten Broeke, van de denktank The Hague Center for Strategic Studies, ziet problemen voor Nederland. "Deze situatie doet denken aan 100 jaar geleden met president Hoover, waardoor de economie in een depressie terecht kwam. Als klein land zijn wij afhankelijk van de WTO, doordat zij een scheidsrechtersfunctie bekleden."

WTO 2.0

Er was een goed werkend systeem. Mocht hier iets aan veranderd moeten worden, dan kan beter het bestaande systeem aangepast worden, denkt Ten Broeke. "Je moet je goed realiseren dat we in het Westen gelijke ideeën hebben over de economie. Ook is het onzeker wat er gaat gebeuren met het Verenigd Koninkrijk als de Brexit wordt doorgevoerd. Voor Nederland is het heel zorgwekkend, omdat wij een te klein land zijn om dit op te vangen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trucje

Klaarblijkelijk kan één land de besluitvorming dwarsbomen ten opzichte van 162 andere landen. Emeritus hoogleraar Recht der Economische Organisaties Pieter Jan Kuiper: "Dit is een trucje dat de ambassade van de Verenigde Staten heeft afgekeken van Mugabe. Waarom heeft men dit niet tegengehouden? De uitspraak van de rechters van WTO zijn bindend en dat is uniek in de wereld."

Tandeloze tijger

De specialisten zijn het er met elkaar over eens: de situatie is bijzonder zorgelijk. Directeur van werkgeversorganisatie FME-CWM Ineke Dezentjé: "De WTO is nu een tandeloze tijger geworden in plaats van de levensader van onze economie. De handelsorganisatie is een wedstrijd zonder scheidsrechters en het recht van de sterkste gaat nu gelden."

Ster advertentie
Ster advertentie