Buitenland

Exitpoll: CDU zoals verwacht de grootste, AfD derde partij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Exitpoll: CDU zoals verwacht de grootste, AfD derde partij

De CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel heeft volgens de exitpoll zoals verwacht de meeste stemmen gekregen in de Bondsdagverkiezingen. De partij kwam uit op 32,5 procent, een verlies van 9 procent ten opzichte van 2013.

De rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) is met 13,5 procent van de stemmen de derde partij van het land geworden en komt voor het eerst in het parlement.

De stembureaus sloten om 18.00 uur de deuren waarna direct de exitpoll van ARD/DPA naar buiten werd gebracht. Met de AfD komt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog een rechts-populistische partij in de Bondsdag. Vier jaar geleden haalde de AfD de kiesdrempel van 5 procent niet.

Quote

Dit gaat echt het politieke landschap hier op zijn kop zetten.

Correspondent Jeroen Wollaars


Correspondent Jeroen Wollaars spreekt van een groot verlies voor Merkel en een afrekening met haar vluchtelingenproblematiek. "Het betekent vooral dat er aan de rechterkant van de CDU/CSU-combinatie een nieuwe, grote sterke partij in Duitsland bijkomt en dat is na de Tweede Wereldoorlog nog niet gebeurd. Dat gaat echt het politieke landschap hier op zijn kop zetten."

De SPD van lijsttrekker Martin Schulz, de huidige coalitiepartner van Merkel, kreeg 20 procent van de stemmen, een verlies van 5,7.

Met deze uitslag zou de 'grote coalitie' verder kunnen, maar SPD-politici hebben al aangegeven dat niet te willen. De SPD spreekt van de grootste nederlaag sinds 1949 en wil de komende vier jaar oppositie voeren.

Jamaica-coalitie?

Merkel kan proberen om een coalitie te vormen met de kleinere partijen die in de Bondsdag komen. In de media en de politiek wordt al gespeculeerd op de zogenoemde Jamaica-coalitie: een combinatie van CDU/CSU (zwart) met de FDP (geel) en de Grünen (groen).

De FDP haalde met 10,5 procent net als de AfD ook de kiesdrempel en keert na vier jaar weer terug in het parlement. De Grünen krijgen rond de 9,5 procent. De zesde partij die in de Bondsdag komt is Die Linke, de partij kreeg 9 procent.

Zo'n 61,5 miljoen Duitsers mochten stemmen. Het opkomstpercentage komt waarschijnlijk op 75 procent uit, vier jaar geleden was dat 71,5 procent. De eerste voorlopige uitslagen wijken niet veel af van de exitpoll.

Ster advertentie
Ster advertentie