Buitenland
VPRO

De ultieme opoffering: Zweden laten massaal hun favoriete chocolade staan

foto: EPA/RAYNER PEÑA R ACOMPAÑA
  1. Nieuwschevron right
  2. De ultieme opoffering: Zweden laten massaal hun favoriete chocolade staan

Steeds meer Zweden laten voortaan hun favoriete chocolade staan. Dat het moederbedrijf van het geliefde merk zaken blijft doen met Rusland maakt dat de roep om een boycot steeds luider klinkt, vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Zweden

Zwarte lijst

Het gaat om moederbedrijf Mondeléz, dat bekend is van populaire merken als Milka en Toblerone. In Zweden wordt het bedrijf vooral geroemd om de productie van Marabou, de favoriete chocolade van het land. ''In mei dit jaar werd Mondeléz door Oekraïne op een zwarte lijst gezet en sindsdien wordt de boycot alsmaar groter'', vertelt Michels. Het nieuws is overgewaaid naar Zweden, nadat een supermarkt weigerde om nog langer de chocolade van het merk Marabou te verkopen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Onderdeel van de Zweedse cultuur

Inmiddels sluiten steeds meer partijen zich bij de boycot aan: gemeenten, defensie en de voetbalbond. Een opvallende ontwikkeling, legt Tjade Michels uit. ''Een Zweed laat de chocolade van Marabou echt niet zomaar staan. Het is een ontzettend populair merk in Zweden en te koop in elke kiosk en supermarkt. Bovendien is Marabou al tientallen jaren marktleider, dus je zou kunnen stellen dat de chocolade onderdeel is geworden van de Zweedse cultuur.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volvo

Om de gemoederen enigszins te bedaren benadrukt de fabrikant dat de chocolade gewoon wordt geproduceerd in Stockholm en helemaal niet wordt verkocht in Rusland. Daarnaast voert de producent aan dat er wel meer Zweedse merken zijn waarvan het moederbedrijf zaken doet met Rusland. ''En dat klopt: afgelopen weekend is bijvoorbeeld automerk Volvo door Oekraïne op de zwarte lijst geplaatst. Het Chinese moederbedrijf zou namelijk nog steeds zaken doen met Rusland'', aldus onze correspondent.

Gaan de Zweden naast hun favoriete chocolade dan nu ook hun favoriete auto laten staan?

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie