Buitenland

Afghaanse evacuatie lastig: een deel heeft geen paspoort

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afghaanse evacuatie lastig: een deel heeft geen paspoort

Er moeten nog 2000 Afghanen geëvacueerd worden naar Nederland. Er is alleen een probleem bij een groot deel van hen: ze hebben geen paspoort.

Afghanen die nog geëvacueerd moeten worden, hebben geen paspoort

De NOS heeft e-mails ingezien waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken aan tolken en hulpverleners laat weten dat evacuaties zonder paspoort niet mogelijk zijn. “Mensen kregen deze week te horen dat ze niet konden reizen zonder paspoort. Er werd ze verteld dat ze veilig moesten blijven”, vertelt verslaggever Thomas Spekschoor in het NOS Radio 1 Journaal.

Wachtlijsten

Het Nederlandse kabinet maakte deze maand bekend dat er nog zo'n 2000 Afghanen die op één of andere manier voor Nederlanders in Afghanistan hebben gewerkt het recht krijgen om hier naar toe te komen. Demissionair minister Knapen van Buitenlandse Zaken beloofde zijn best doen om die mensen geëvacueerd te krijgen.

Dat Afghanen moeilijk aan een paspoort kunnen komen, is al een tijdje bekend. Volgens Spekschoor waren er al lange wachtlijsten voor het verkrijgen van het document. “Sinds de val van Kabul is het alleen maar moeilijker geworden.” Pas na de overname van Afghanistan door de Taliban maakte Nederland bekend dat mensen een paspoort nodig hadden om geëvacueerd te worden. “Als de tolk een paspoort heeft, dan is het vaak zo dat een van de gezinsleden dat niet heeft. De eis geldt voor baby’s tot aan ouderen. ”

Oplossing

Omdat het probleem al een tijd bekend was, werkte het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan een oplossing. “Ze overlegden met Pakistan en Qatar. Zij vliegen op Kabul en zouden dan de mensen meenemen die geëvacueerd moeten worden.” Het overleg dat Nederland heeft met deze landen heef tot zover nog geen oplossing kunnen opleveren voor de Afghanen. De landen hebben de eis voor een paspoort niet laten vallen.

Gevolgen

Zolang er geen oplossing komt voor het probleem waar een groot deel van de Afghanen mee kampt, hebben de mensen een groot probleem. Een nieuw paspoort moet worden aangevraagd bij de Taliban. Er zijn berichten dat zij mensen uit de rij halen en arresteren. Ook zou aan mensen worden gevraagd waarvoor ze de paspoorten nodig hebben en de tolken durven het niet aan om op die vraag te antwoorden.

Ster advertentie
Ster advertentie