Politiek
NOS

Hoofdlijnenakkoord stemt de kiezer tevreden, al is de verwachting wel laag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoofdlijnenakkoord stemt de kiezer tevreden, al is de verwachting wel laag

Kiezers zijn behoorlijk tevreden over het nieuwe hoofdlijnenakkoord. Duidelijk tevredener dan ruim twee jaar geleden bij de start van Rutte-IV. Tegelijkertijd is de verwachting laag dat de nieuwe coalitie veel voor elkaar gaat krijgen, blijkt uit een onderzoek van Ipsos I&O. Onderzoeker Peter Kanne vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

'Kiezer tevreden over het nieuwe akkoord, maar heeft wel een lage verwachting'

Video niet beschikbaar

"Mensen vinden dat het aanstaande kabinet en het akkoord dat ze hebben gepresenteerd recht doet aan de verkiezingsuitslag", aldus Kanne. Het is een rechts akkoord en dat is een goede weerspiegeling van de uitslag, aldus de kiezer. Volgens Kanne zijn het vooral de plannen voor het terugdringen van asiel die op veel steun kunnen rekenen.

Stabiliteit

Vier op de tien kiezers zijn niet tevreden met het akkoord. Dit zijn kiezers die veelal op linkse partijen hebben gestemd. "Deze kiezers vinden bijvoorbeeld de migratie maatregelen te ver gaan en vragen zich af of ze juridisch ook wel houdbaar zijn", zegt Kanne. Daarnaast denken deze mensen ook dat het kabinet niet stabiel is en het niet lang zal volhouden. Ondanks dat de verwachtingen laag zijn dat het nieuwe kabinet veel dingen voor elkaar gaat krijgen, is het vertrouwen wel hoger dan twee jaar geleden. Ze vragen zich af of plannen uit het akkoord het wel gaan halen in Europa, maar tegelijkertijd verwachten ze wel veel op migratiegebied en veiligheid.

Toch stemmen niet alle plannen tot tevredenheid. "Dit zijn vooral de plannen die te maken hebben met geld", aldus Kanne. Die zegt dat je dan moet denken aan de plannen voor minimumloon of verlaging van ​de AOW-leeftijd, daar hoopten toch veel kiezers op. Ook de btw-verhoging op cultuur is een maatregel waar veel kiezers het niet mee eens zijn. Toch zijn dit allemaal plannen die niet opwegen tegen de plannen waar mensen wel blij mee zijn en daardoor zijn de meesten gewoon tevreden, meent Kanne.

Premier

Een vergelijking met het vorige kabinet is wel lastig. Ondanks dat dit een hoofdlijnenakkoord is, kan wel duidelijk worden opgemaakt welke kant het aankomende kabinet op gaat. Enige verschil met het onderzoek bij het vorige kabinet is dat er toen al echt ministers bekend waren. "Het vertrouwen kan dus nog veranderen als de premier bekend is", zegt Kanne. "Aan de andere kant hebben we wel kunnen zien dat de kiezer een rechts kabinet wilde." Dus de tevredenheid zou volgens Kanne niet zo snel veranderen als er wel een premier bekend is.

vertrouwen kabinet

Ster advertentie
Ster advertentie