Naar homepage
Buitenland

Biden op 264 kiesmannen, campagneteam Trump in verschillende staten naar rechter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Biden op 264 kiesmannen, campagneteam Trump in verschillende staten naar rechter

De Amerikaanse presidentsverkiezingen hebben nog steeds geen winnaar opgeleverd. Beide kandidaten hebben nog niet de 270 benodigde kiesmannen behaald. Al lijkt Joe Biden iets dichterbij de winst te zijn dan Trump.

"Het gaat nu nog om vijf staten: Nevada, Georgia, Pennsylvania, North Carolina en Arizona. Beide kandidaten hebben met die staten nog een route naar de overwinning, maar Joe Biden heeft op dit moment een kleine voorsprong," zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

"Maar het verandert steeds. Dat heeft te maken met het tellen van de poststemmen, maar ook met de verschillende regels per staat." Op dit moment heeft Joe Biden 264 kiesmannen en Donald Trump 214.

Mogelijk kan er binnen een paar uur een uitslag bekend zijn, al is dat wel afhankelijk van de uitkomst van de telling in een aantal staten. "In Arizona en Georgia wordt er druk geteld en worden de komende uren nog uitslagen verwacht. Maar als Biden Georgia niet weet te pakken, dan heeft hij Nevada nodig, waar mogelijk pas morgen wordt verder geteld."

Kijk in de interactieve kaart voor de uitslagen (Zie je de kaart niet? Klik dan hier):

{iframe "https://interactives.ap.org/elections-2020/?date=2020-11-03&site=13eed188-9ed1-4c6a-ac55-b40f28f49472&locale=nl&omit-office=initiatives&omit-office=governor&map=geo" height="800" }

Het campagneteam van president Trump stapt ondertussen in Georgia, Michigan en Pennsylvania naar de rechter om het tellen van de stemmen stop te zetten. In Wisconsin vraagt het team om een hertelling van de stemmen.

De campagnemanager van Trump stelt dat er berichten zijn over onregelmatigheden bij het stemmen in Wisconsin. "En daardoor zijn serieuze twijfels ontstaan over de validiteit van de resultaten", schrijft hij in een verklaring.

Welke onregelmatigheden dat dan zouden zijn, zegt de campagnemanager er niet bij. Volgens deskundigen is fraude een zeldzaamheid bij het stemproces in de Verenigde Staten. En volgens het hoofd van de kiescommissie in Wisconsin zijn de verkiezingen soepel verlopen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie