Naar homepage
Buitenland

Oud-ambassadeur VS: 'Uiteindelijk wint Biden'

foto: Schuwerfoto: Schuwer
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-ambassadeur VS: 'Uiteindelijk wint Biden'

Met een versnelde hartslag volgt oud-ambassadeur Henne Schuwer de ongekend spannende presidentsverkiezingen in de VS. De officiële winnaar laat nog even op zich wachten maar dat zal niet de zittende president Trump zijn, verwacht Schuwer. "Ik denkt dat Biden uiteindelijk de verkiezingen wint", vertelt hij bij 1Op1 op NPO Radio1.Alles valt of staat met de uitslag van de drie 'Swing States': Pennsylvania, Wisconsin en Michigan. Lukt het de democraten om in de laatstgenoemde twee Staten de Republikeinen te verslaan, dan is Joe Biden verzekerd van de winst van de presidentsverkiezingen, meent Schuwer, die tussen 2015 en 2019 de Nederlandse ambassadeur was in Washington DC. "En daar lijkt het de kant op te gaan van Biden", vertelt Schuwer aan 1Op1-presentator Sven Kockelmann. Maar pin de oud-diplomaat niet vast op deze stellingname, voegt hij er snel aan toe. "Vier jaar geleden dacht ik ook een loepzuivere voorspelling te hebben door te zeggen dat Hillary wel zou winnen. Dus ik ben wel de laatste die u moet geloven."

Constitutionele crisis

Vanochtend sprak president Trump vanuit het Witte Huis zijn achterban toe na een zenuwslopende verkiezingsnacht. Trump liet in zijn speech er geen misverstand over bestaan: er zou verkiezingsfraude hebben plaatsgevonden en hij is van plan om deze 'ongeregeldheden' aan te vechten bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. De speech werd met argusogen en zorgen gevolgd door Europa. De situatie in de Verenigde Staten na de verkiezingen werd als 'explosief' gekwalificeerd door de Duitse minister van Defensie Annegret Kramp-Karrenbauer. "Dit is een situatie die kan leiden tot een constitutionele crisis in de VS (…) en dat is iets dat ons ernstige zorgen moet baren", aldus Kramp-Karrenbauer in een interview met de Duitse televisiezender ZDF.

Dictator

Schuwer deelt deze zorgen volop. Maar stel nou dat de Russische president Poetin of de Turkse president Erdogan dan wel de Hongaarse premier Orban een soortgelijke speech als Trump had gehouden met beschuldigingen over fraude plus een claim van gewonnen verkiezingen? "Dan zou het antwoord vanuit de Europese lidstaten vrij stevig zijn, denk ik", reageert Schuwer. En dan met de volgende strekking: "Hier is een dictator aan het woord. Dit is niet iemand die de democratische spelregels volgt." Schuwer hoopt dat de Europese lidstaten vrij snel met 'een gecoördineerd standpunt' komen. Maar dat duurt nog wel enkele dagen voordat alle diplomaten en ministers van buitenlandse zaken binnen Europa op een lijn komen te zitten. "Ik vermoed dat men nog even het kruit droog houdt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie