Buitenland
NOS

VS ziet Hongkong niet langer als autonome Chinese regio

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. VS ziet Hongkong niet langer als autonome Chinese regio

De Verenigde Staten zien Hongkong niet langer als autonoom gebied dat voldoende los staat van de Chinese overheid. Volgens de Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken zal "geen enkel weldenkend persoon aannemen" dat de stad onafhankelijk van China is.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Sjoerd den Daas.

VS ziet Hongkong niet langer als autonome Chinese regio

Pompeo zegt ook dat de VS achter de bevolking van Hongkong blijft staan in de strijd tegen Peking. De beslissing heeft dan ook geen directe gevolgen voor de banden tussen de VS en Hongkong, maar kan op termijn mogelijk het einde betekenen van hun speciale handelsrelatie, waarbij de stad economische voordelen geniet.

Dat zou voor de Hongkongse economie, die na maandenlange protesten en de coronacrisis al onder zware druk stond, een doodsteek kunnen betekenen, zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Hongkong fungeert voor buitenlandse bedrijven als een belangrijke springplank naar het Chinese vasteland. Die status staat nu op het spel."

Volksliedwet

De beslissing volgt op een tumultueuze dag waarin het parlement van Hongkong debatteerde over een omstreden wet, die het beledigen van onder meer het Chinese volkslied strafbaar stelt. Volgens pro-democratische activisten is het een nieuwe poging van China om meer grip te krijgen op de semi-autonome stad. Vandaag zijn zeker 300 demonstranten opgepakt bij botsingen met ordetroepen.

"Met de stap van Pompeo zullen de Amerikanen proberen de druk op China op te voeren om de veiligheidswet te herzien of terug te trekken", denkt Den Daas.

Sancties

Mogelijk volgen er nieuwe Amerikaanse sancties tegen China. Vorig jaar ondertekende president Trump een wet die de Amerikaanse overheid verplicht ieder jaar de speciale status van Hongkong te herzien. Dat heeft Pompeo nu gedaan. Het is aan Trump om vervolgstappen te nemen.

VS ziet Hongkong niet langer als autonome Chinese regio

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie