Buitenland
AVROTROS

De Queen als staatshoofd buiten het VK: hoe lang is dat nog houdbaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Queen als staatshoofd buiten het VK: hoe lang is dat nog houdbaar?

Vanaf volgende week is het zover: dan is Queen Elizabeth officieel geen staatshoofd meer van het Caribische Barbados, en wordt het eiland officieel een republiek. Het is volgens correspondent Lia van Bekhoven een belangrijk moment, want na Barbados zouden er nog wel eens meer landen kunnen volgen. 'Steeds minder mensen identificeren zich als Brits', zegt Van Bekhoven in Humberto.

Barbados is straks een republiek zonder de Queen als staatshoofd

Het eiland Barbados blijft wel onderdeel van het Britse Gemenebest, net als 53 andere landen - waaronder veel oud-koloniën. "Het beslaat 2,5 miljard mensen op de wereld. De Queen is het hoofd van de Gemenebest, maar óók staatshoofd van 16 van die landen", zegt Van Bekhoven.

Barbados wordt republiek

En nu is Barbados er klaar mee. "Zij zeggen: het is teveel van het goede, wij breken alle koloniale banden. Wij erkennen de Queen niet langer als staatshoofd", legt Van Bekhoven uit.

Dinsdag gaat de ceremonie plaatsvinden. Opvallend: prins Charles is er om de vlaggen te wisselen. "Je zou zeggen: het wordt toch een republiek, de natie neemt afstand van de Queen. Waarom ben je er dan bij? Maar ik denk dat Charles daarmee wil laten zien hoe Barbados nog steeds belangrijk is. Dat hij nog heel erg hecht aan de Gemenebest-landen", aldus Van Bekhoven.

Uit respect voor de Queen

Veel landen hebben de Britse koningin Elizabeth nog als staatshoofd uit respect voor haar persoon, meent Van Bekhoven. "Ik denk dat heel veel landen zeggen: we houden de verhouding zoals het is, uit respect voor de persoon van de Britse majesteit. Maar niet voor het instituut."

Als de 95-jarige vorst komt te overlijden, kunnen de gevolgen voor het Britse Gemenebest nog wel eens groot zijn, denkt correspondent Van Bekhoven. "De vraag 'gaan we door op de oude voet, of gaan we het inderdaad veranderen?' zal steeds belangrijker worden. De Queen is hét symbool van Brits-zijn. De meeste van de mensen die in de Gemenebest landen wonen, weten niet beter. De Queen zit al bijna 70 jaar op de troon. Het is het behang waartegen het normale leven zich afspeelt. Als dat wegvalt, is het onvoorspelbaar wat er gaat gebeuren…"

Schotland

Ook op het Britse vasteland kan dat verschuivingen teweegbrengen. Dat is nu al te merken in het dagelijks leven van Van Bekhoven. "Toen ik er pas kwam woonde, was Groot-Brittannië iets waarmee je je identificeert. Mensen noemden zich Brits. Maar nu identificeren mensen in Schotland zich in de eerste plaats als Schots. In Engeland zie je ook meer Engelse vlaggen op straat."

Vooralsnog is het afwachten. Voor Barbados geldt dat ze vanaf volgende week een republiek zijn, met Sandra Mason als president. Ze blijven wél lid van het Gemenebest.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie