Buitenland
NOS

'Queen Elisabeth heeft zich erg kwetsbaar opgesteld in kwestie Harry en Meghan'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Queen Elisabeth heeft zich erg kwetsbaar opgesteld in kwestie Harry en Meghan'

Na een crisisberaad op maandagavond was de Britse koningin Elizabeth eruit: ze steunt prins Harry en zijn vrouw Meghan in hun wens een stap terug te doen. Ze liet dat weten in een officiële verklaring. "Je kan tussen de regels doorlezen dat ze zich heel kwetsbaar opstelt", zegt correspondent Tim de Wit in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

"Mijn familie en ik steunen de wens van Harry en Meghan volledig om een nieuw leven te creëren als jong gezin", schrijft ze. Elizabeth had liever gezien dat ze volledig lid waren gebleven van de koninklijke familie, maar ze begrijpt hun verlangen naar een onafhankelijk leven.

Wat nog meer opvalt aan de verklaring volgens De Wit? Elizabeth laat meerdere keren de woorden 'mijn familie' vallen. "Daarmee stelt ze zich op als een betrokken oma."

De koningin had haar zoon Charles en kleinzoons William en Harry bij zich geroepen op haar buitenverblijf Sandringham. Prins Harry is zesde in de lijn van troonopvolging.

Met de toestemming van zijn oma, is het Harry gelukt wat lang voor onmogelijk werd gehouden: als lid van 'The Firm' meer afstand nemen van het koningshuis. De Wit denkt dat de aanpak van Harry en Meghan hierbij heeft geholpen.

Verrassing

Harry en Meghan maakten vorige week bekend dat ze een minder vooraanstaande positie in de koninklijke familie willen om een ander leven te kunnen leiden. "We willen onze tijd verdelen tussen het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika", schreven ze. De twee willen ruimte maken voor hun gezin en een liefdadigheidsorganisatie oprichten. Hun beslissing was naar verluidt een grote verrassing voor de rest van de familie.

De Wit: "Harry heeft koningin Elizabeth voor het blok gezet. Ze moest wel reageren. En snel ook want anders zou de koninklijke familie alleen maar meer schade oplopen."

Hoe de nieuwe rol voor Harry en Meghan er uit gaat zien, is nog onduidelijk. Zo hebben ze geschreven dat ze financieel op eigen benen willen staan, maar is nog niet besproken hoe ver ze gaan in die wens.

De Wit wijst bijvoorbeeld op de beveiligers die het koppel heeft. "Gaan ze die aanhouden? En betalen ze dat dan zelf, doet de belastingbetaler dat of gaat Canada dat doen omdat ze daar wonen? Dat moet de komende tijd allemaal duidelijk worden."

Ster advertentie
Ster advertentie