Buitenland
WNL

Frontex bekijkt of samenwerking met Griekenland door kan gaan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frontex bekijkt of samenwerking met Griekenland door kan gaan

De Griekse kustwacht heeft mogelijk mensenrechten geschonden bij het bewaken van de Europese grens toen een migrantenboot was gezonken. Als dat het geval is, overweegt Europees Grens- en kustwachtagentschap Frontex de samenwerking met Griekenland te beëindigen. Dat vertelt de directeur van de organisatie Hans Leijtens bij Sven op 1.

Hans Leijtens (directeur Frontex) over de Europese migratieproblematiek (3 juli 2023) - Sven op 1

Zo'n twee weken geleden trok de Griekse kustwacht een vissersboot volgeladen met migranten richting Italiaanse wateren. Tijdens de tocht kapseisde en zonk de migrantenboot, met zeker honderden doden als gevolg.

Schending mensenrechten

Leijtens heeft Griekeland om opheldering gevraagd. "Dat is belangrijk, omdat wij samen in de samenwerking zitten. Ik verwacht van de Grieken dat zij zich houden aan de regelgeving." Het gaat hierbij dan om de vraag of Griekenland zich schuldig heeft gemaakt aan het schenden van mensenrechten.

Leijtens wacht nog op antwoord, maar als de uitkomst negatief is kan dat consequenties hebben voor Griekenland. "Ik kan de gemeenschappelijke gelden inhouden of de samenwerking met Griekenland compleet stopzetten", zegt Leijtens. Het is slechts een reeks aan mogelijkheden die de directeur heeft "wanneer blijkt dat er sprake is van structurele schending van fundamentele rechten".

Onderzoek eigen functioneren Frontex

Leijtens vertelt dat er ook onderzoek wordt gedaan naar het eigen functioneren van Frontex. "Alles wat wij doen of waar wij betrokken bij zouden kunnen zijn, moet voldoen aan Europese- en internationale regelgeving."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie