Binnenland
KRO-NCRV

Dit moet je zeker niet doen als je dreigt te verdrinken

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit moet je zeker niet doen als je dreigt te verdrinken

De stranden liggen weer vol deze dagen. Maar er dreigt altijd gevaar in deze weelde van zonnebrand, zandkastelen en ligbedjes: ijskoude stroming of zelfs verdrinking. Wat moet je doen? En wat zeker niet? Martin Hoogslag van de reddingsbrigade in Ter Heijde aan Zee legt het uit bij Spraakmakers.

Het water is een graad of achttien, vertelt Hoogslag op het strand bij Ter Heijde, bij Monster. Maar dat is verraderlijk. "Het kan altijd ineens kouder worden. De zee stroomt. We hebben muien, bouwwerken langs de kust zoals golfbrekers en havenhoofden - en daar waar het water stroomt is het altijd iets kouder."

Je lichaam verkrampt

Niet dat je daarom maar weg moet blijven van de zee zegt de officier van dienst, maar je moet wél weten wat je moet doen als je in zo’n koude stroom terecht komt. Want de gevolgen kunnen groot zijn. "Wat er dan eigenlijk gebeurt met je lichaam, kun je een beetje te vergelijken met de icebucketchallenge. Je lichaam verkrampt en dat noemen we koude shock. Dan raak je in paniek en kan je komen te verdrinken."

Ga niet wild slaan

Wil je dat voorkomen, dan moet je vechten tegen dat instinct om wild om je heen te gaan slaan. "Dat ga je niet winnen", zegt Hoogslag. "Probeer rustig te blijven, haal even tien seconden adem en ga drijven op je rug. Zwem dan, als je rustig bent, weer naar de kant of roep om hulp."

In Engeland hebben ze hier speciaal een campagne voor, vertelt de lifeguard. 'Float to stay alive' luidt de toepasselijke titel. Hoog tijd voor een vergelijkbaar initiatief in Nederland. "Een 'blijf drijven-campagne'. Dat lijkt mij een goed idee."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie