Buitenland
NOS

Zelensky: 'Massagraf gevonden in Izjoem'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelensky: 'Massagraf gevonden in Izjoem'

Het massagraf werd gevonden in Izjoem, een gebied dat onlangs is heroverd op de Russen. De Oekraïense president Zelensky vertelt dat er momenteel een Oekraïens team bezig is om uit te zoeken wat er is gebeurd. In het Radio 1 Journaal vertelt Nieuwsuur-verslaggever Gertjan Dennekamp vanuit Charkov over de vondst. Dennekamp was onlangs in de buurt van Izjoem.

Massagraf gevonden in Izjoem

Nog geen details

President Zelensky vertelde in zijn nachtelijke videoboodschap over de vondst van het massagraf. In de onlangs bevrijde stad, Izjoem, is het massagraf ontdekt. Zelensky geeft nog geen details vrij over het aantal gevonden lichamen en hun doodsoorzaak. "Er is een massagraf met mensen erin gevonden in Izjoem, in de regio Charkov. De nodige procedures zijn daar al begonnen. Meer informatie - heldere en verifieerbare informatie - zal morgen beschikbaar zijn", aldus Zelensky. Hij bezocht de stad onverwacht na de razendsnelle opmars in die regio van zijn troepen.

Onbekend blijft hoeveel mensen er op de plek begraven zijn en om wie het gaat. Niemand weet of het mannen, vrouwen, militairen of misschien kinderen zijn. Journalisten van persbureau AP melden dat ze ter plaatse zijn geweest bij de plek, die in een bos bij Izjoem zou liggen en zij zeggen op een markering zien te lezen dat er 17 Oekraïense militairen liggen. Maar daaromheen zouden nog honderden graven met kruizen liggen. Zelensky legt het verband met andere Oekrainse plaatsen waar Russen veel Oekrainse burgers hebben gedood, zoals Marioepol, Boetsja en nu dus ook Izjoem. "Rusland verspreidt overal dood en verderf en moet daarvoor verantwoordelijk worden gehouden. De wereld moet Rusland verantwoording laten afleggen voor deze oorlog", zei hij.

Stad is er erg aan toe

Dennekamp vertelt in het Radio 1 Journaal: "De officiële cijfers zouden zijn dat er duizend mensen zijn omgekomen in Izjoem bij aanvankelijke bombardementen door Rusland en later bij de bevrijding door Oekraïne. Ik was bij een flat die echt doormidden is gekliefd door een bom. Wij hoorden dat vijftig mensen daar in de kelder zouden hebben geschuild. Veertig mensen hebben ze daar geborgen, maar een deel zou nog onder het puin liggen. We hoorden ook van buurtbewoners die slecht ter been waren of ziek en niet iedere keer konden vluchten naar de schuilkelder. Soms zijn die in hun huis omgekomen omdat de flat waarin ze zaten in brand vloog na bombardementen."

"Er zijn heel veel van dit soort verhalen op te tekenen in Izjoem. De stad is er heel erg aan toe", vervolgt Dennekamp in zijn verhaal. "In het centrum is er eigenlijk bijna geen huis of gebouw dat niet op de een of andere manier beschadigd is. Soms is een gebouw totaal kapot en bij andere woningen zijn er geen ramen of geen dak", eindigt hij.

item izjoem

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie