Buitenland

'Populariteit van SPD’er Scholz heeft niks met de SPD te maken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Populariteit van SPD’er Scholz heeft niks met de SPD te maken'

Tijdens het eerste debat in aanloop naar de Duitse verkiezingen lijkt SPD-leider Olaf Scholz zijn koppositie in de peilingen bestendigd te hebben. Als er niks verandert zou de voormalig vice-kanselier de nieuwe bondskanselier worden. Toch is hij niet enorm populair, zegt Duitslandkenner René Cuperus in Europa Draait Door: "Het is een eliminatieoefening van kanselierskandidaten."

Luisteren: Europa Draait Door over de Duitse verkiezingen

In de meest recente peiling voor Bild gaat de SPD aan kop met 24 procent, vlak voor CDU/CSU (21 procent). De Groenen staan derde, met 17 procent. De leiders van deze drie partijen, Olaf Scholz, Armin Laschet en Annalena Baerbock, gingen gisteren met elkaar in debat. Een peiling onder 2500 kijkers riep Scholz uit als winnaar.

SPD als winnaar zou een sensatie zijn, aangezien CDU/CSU onder leiding van Angela Merkel al sinds 2009 de grootste partij van het land is.

Getest in de peilingen

Cuperus zei afgelopen vrijdag – voorafgaand aan het debat – te denken dat de populariteit van Scholz "niks met de SPD te maken heeft". Kiezers hebben simpelweg al zijn concurrenten weggestreept, denkt hij. "Eén voor één zijn ze getest door de Duitse bevolking in de peilingen", vertelt hij.

De Groene kandidaat Annalena Baerbock deed het eventjes goed in de peilingen, maar zakte toen weer weg. Cuperus: "Baerbock is een frisse wind, maar totaal onervaren want ze heeft nog nooit geregeerd, ook niet op regionaal niveau. Haar kiezen als kanselier is een enorme gok."

Ook de kandidaat van CDU/CSU, Armin Laschet, is "te licht bevonden" om de opvolger van Merkel te zijn, denkt Cuperus. "Hij is in zijn eigen partij al enorm omstreden", stelt hij. In de campagne maakte Laschet ook veel fouten, waardoor veel mensen toch liever voor de ervaren oud-minister van Financiën Scholz gaan dan voor hem. "En dan nemen ze de SPD maar op de koop toe", denkt Cuperus.

'Capabel maar saai'

In Europa Draait Door was ook Wouter Zwart te horen, de NOS-correspondent in Duitsland. Hij was op een SPD-bijeenkomst. Scholz is geen groots spreker, maar mensen vinden hem wel capabel, stelt hij. Hij probeert Merkel-stemmers over te halen: "Als je nu zo hield van Merkel, stem dan niet op die wispelturige Laschet, maar stem dan op mij. Ik heb al die jaren in Merkel’s kernkabinet gediend, ik zet haar lijn voort!" parafraseert Zwart.

Toch is de strijd nog niet gestreden, denkt de correspondent. Duitse kiezers houden van stabiliteit, dus hij sluit niet uit dat mensen in het stemhokje uiteindelijk toch voor de stabiele factor in de politiek – CDU/CSU – zullen kiezen.

Als Zwart er geld op zou moeten inzetten, zou hij inderdaad voor de christendemocraten gaan. Ook Cuperus doet dat, maar dan wel met een andere leider: Markus Söder. Arend Jan Boekestijn, één van de presentatoren van Europa Draait Door, denkt dat de SPD met de winst vandoor gaat.

Europa Draait Door

Europa Draait Door gaat elke week over de Europese Unie. In de podcast werd ook de EU-top besproken en de regionale verkiezingen in Frankrijk. Luister de podcast in je favoriete podcastapp, via NPO Luister, of via de site of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie