Buitenland
VPRO

Jonge Afghanen gebruiken hun camera als wapen

foto: Mossoud Hossainifoto: Mossoud Hossaini
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge Afghanen gebruiken hun camera als wapen

Niet de gebruikelijke oorlogsfoto's, maar foto's die een ander Afghanistan laten zien. Op de tentoonstelling 'Afghanistan, Life Beyond the Front Pages', die in Dordrecht plaatsvindt, zijn dertig foto's te zien van twaalf verschillende fotografen: allemaal jonge Afghanen die voor het eerst buiten Afghanistan exposeren.

Foto’s maken voor een betere toekomst

Na de oorlog

Na de val van het Taliban regime in Afghanistan in 2001 ontstond er voorzichtig ruimte voor vrije pers. Fotografen (vrouwen en mannen) gingen de straat op en legden de oorlog, het straatleven en ook het binnenleven vast.

Nu de buitenlandse troepen en internationale media zich weer terugtrekken, zijn Afghanistan en haar kunstenaars, fotografen en journalisten weer op zichzelf aangewezen.

Fotograaf: Jafar Rahimi

Fotograaf: Barialai Khoshhal

Bron: APA

Massoud Hossaini & 'Afghanistan, Life Beyond the Front Pages'

Massoud Hossaini werkt sinds 2002 als fotograaf in Afghanistan. Voorheen voor internationale persbureaus als AFP en AP. Sinds dit jaar werkt hij als freelancer. Hij is winnaar van de Pulitzer prize en World Press Photo. En is hij mede-oprichter van de 'Afghanistan Photographers Association'.

De dertig foto's die te zien zijn op de tentoonstelling in Dordrecht zullen te koop zijn. De opbrengst gaat naar zijn 'Afghanistan Photographers Association'. Met de opbrengst willen ze een grotere tentoonstelling in Kabul organiseren, en daarna met de foto's op reis naar landen als Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten.

'Afghanistan, Life Beyond the Front Pages' is van 24 november tot 29 december te zien bij: SBK Dordrecht, Kunstuitleen & Galerie.

Fotograaf: Aref Herat

Gevaarlijk werk

Massoud Hossaini is fotograaf en organiseert de tentoonstelling in Dordrecht. Zelf werkt hij sinds 2002 als fotograaf in Afghanistan. "Vorig jaar zijn er twaalf journalisten vermoord. Ik kende ze goed, ik beschouwde ze als vrienden."

Hossaini was er bij toen op 30 april vorig jaar acht journalisten omkwamen bij explosies in het centrum van Kabul. Hij ontkwam aan de dood doordat hij foto's uit een andere hoek nam. Hij raakte slechts gewond tijdens die aanslag van IS. "Ik had geluk."

Massoud Hossaini is nu, op uitnodiging van 'Defenders in Dordrecht', zes maanden te gast in Dordrecht. Hij heeft nu tijd om bij te komen van een periode van achttien jaar onafgebroken verslaggeving van de oorlog in Afghanistan.Eind december vertrekt hij weer naar Kabul.

Fotograaf: Jafar Rahimi

Fotograaf: Zahra Khodadadi

Fotograaf: Jafar Rahimi

Meer verhalen over én uit het buitenland?

Luister hier alle afleveringen van VPRO's Bureau Buitenland: Het buitenlandprogramma met diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Bureau Buitenland is dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur te horen op NPO Radio 1.

Fotograaf: Naseer Turkmani

Ster advertentie
Ster advertentie